Újra a színekről – 2.

Sziasztok!

Mindig nagyon sok kérdést kapunk a színekkel kapcsolatban.
Milyen színűek lesznek a születendő kis norvég erdei cicák? Mikor lesz fekete? Mi az, hogy hogy tortie? Lesz a kicsikben fehér? És vörös? Az meg mi, hogy kék?
Az alapokról egyszer már írtam nektek itt a blogban, itt tudjátok olvasni. Aki még semmit nem tud a színek genetikájáról, az először ezt olvassa el, aztán térjen ide vissza.
Beszéljünk ma egy kicsit bővebben a tortie (tortoiseshell) és torbie cicákról – magyarul teknőctarka vagy trikolor néven elterjedt – márcsak azért is, mert a tavaszi almokban sok ilyen cicára számítunk.

Bébi Johi – a kinti napfényben látszanak csak igazán a vörös foltjai

Azt már az előző színekkel foglalkozó bejegyzésben megbeszéltük, hogy általánosságban elmondható, hogy a tortie cicák lányok, hiszen a két szín a két X kromoszómán jelenik meg, és két X-ük ugye csak a lányoknak van. Nagyon-nagyon ritkán előfordul a fiúknál ez a szín, de az mindig genetikai „abnormalitás” eredménye, vagyis nekik az XY helyett XXY kromoszómájuk van, és ők általában nem fertilisek.

A fekete és vörös színek mind elhelyezkedésükben, mind mennyiségükben teljesen random módon tudnak megjelenni. Az is lehet, hogy egy cicának csak az egyik lábujja vörös, és az is, bár nagyon ritkán, hogy szinte az egész cica vörös és találunk rajta valahol egy kis fekete foltot, és az is, hogy a két szín aránya nagyon kiegyensúlyozott. Minden tortie cicának egyedi mintázata van, némelyik olyan, mint egy absztrakt festmény.

Joanna, a mi egyetlen tortie színű cicánk nagyon kevés vörössel

Hogy kicsit bonyolítsuk a helyzetet, a tortie színnek is van dilute változata, ekkor kapunk kék-krém színű kicsiket. (Nálunk ilyen még nem volt.)
És persze mindez megjelenhet a fehér különböző arányával együtt. Az is lehet, hogy csak egy pici fehér van a cicában, és az is, hogy a macska nagy része fehér és hozzá társulnak a fekete és vörös foltok.

A tortie színű cicákat lehet szeretni és nem szeretni, van akinek tetszik, van, akinek nem, az viszont biztos, hogy mindig különleges egyéniségek, és mindenről saját véleményük van. Hihetetlen érdekes elképzeléseik és ötleteik nagyon szórakoztatóak, de sokszor határozottak és dominánsak. A macskás világban épp ezért elterjedt a „crazy tortie” kifejezés – nem véletlenül. 😀

Az olyan almoknál, ahol tortie színű lányokat várhatunk csak mindig könnyebb dolgom van a nemek meghatározásánál, mert ha egyértelműen látom a születő picin a vörös színt, már jegyezhetem is fel, hogy a kicsi lány, és fordítva: ha egyértelműen nem látom a vöröset, akkor szinte biztos, hogy fiú. Persze azért később meg szoktam rendesen nézegetni őket, mert a színek akkor láthatóak a legjobban, ha az aprócska kis norvég erdei már megszáradt.

Az árulkodó kis vörös folt a Kelta alom szépséges Anujában

Álljon itt néhány kép az eddig nálunk született tortie kicsikről. S hogy mit hoz a tavasz, mennyi tortie lánykát kapunk, azt mi is nagyon kíváncsian várjuk!!!

Jó, hogy itt vagytok, vidám és szép napotok legyen!

Virág

Mi a véleményed a leírtakról?

  1. Hát nagyon kivácsivá tettél és várom a fejleményeket ,már most tudom megint sokat ülök majd a gép elött. remélem minden rendben zajlik le,mint mindig. Várom a sok picurkát. addig is pihenjetek ha tudtok.Köszönjük a részletes tájékoztatást.

    • Köszönjük szépen Ágnes, ne is mondd, már mi is nagyon izgatottak vagyunk!!!! 🙂 <3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük