Fajtáról

A norvég erdei macska

Norvégia télen

Norvégia télen

Míg a legtöbb macskafajta valamely emberi tevékenység áldásos közreműködésével jött létre, a norvég erdei macskák viszont természetes eredettel büszkélkedhetnek.

Ha származásukat keressük, Skandinávia varázslatos messzi erdőségeibe, fenségesen zord, hűvös, hegy-völgyes vidékeire kell kalandoznunk, hiszen ez az a hely, ahol megszületett a hosszúszőrű, vad tekintetű, a hideg északi telet is elviselő nagy és erős macska – a norvég erdei macska, vagy ahogy az északiak nevezik: Norsk Skogkatt. Titokzatos aura lengi körül őket, hiszen ereikben a hóval fedett norvég erdők vad erdei macskájának vére csörgedezik.

 

Létrejötte-kialakulása
Fjord Norvégiában

Fjord Norvégiában

Eredetük legalább olyan misztikus, mint ők maguk, hiszen számos teória látott napvilágot kialakulásukról. Genetikai vizsgálatokkal azonban kimutatták, hogy a norvég erdei macskák létrejöttében nem játszott szerepet más, ma ismert hosszú szőrű fajta, sem pedig a vadmacska.

A legvalószínűbb, hogy mivel a rövid szőrű macskák nem indultak olyan esélyekkel a Skandináv vidéken az életben maradásért, mint a hosszú szőrűek, így az évek során természetes szelekcióval a hosszú szőrű, erős, nagy testű egyedek maradtak életben.

Története, első írásos emlékek
Freya és a norvég erdei macskák

Freya és a norvég erdei macskák

A norvég tündérmesékben és legendákban gyakran feltűnő norvég erdei macskáról azt tartják, hogy a vikingek hajóin körbeutazta a földet, s szerepe lehetett a hosszú szőrű macskák megjelenésének Normandiában és az USA északi részén.

Az első írásos említése ezeknek a csodálatos és misztikus macskáknak 1220 körülre tehető, a norvég mitológiában (Prosaic Edda) a skandináv erdők erős, robosztus macskáját huldrekatte – azaz boszorkány macskájaként említik.

A mitológia szerint Thor, a leghatalmasabb isten sem tudta felemelni ezt a macskát, és a szerelem és termékenység istennőjének, Freyának is ezen macskák húzták a kocsiját.

Megmenekülés a kihalástól - tenyésztésbe vonás

Az erdei macskák időközben megjelentek a farmokon is, jelenlétük megszokottá vált. Az 1930-as években néhány szerepelt kiállításon, de csak az 1950-es években kezdett fontossá válni, hogy bejegyeztessék, mint őshonos nemzeti fajtájukat – mivel a fajta kezdett eltűnni a meséktől nem túlzottan meghatódó (ahol is a gyerekeknek az erdei macska bozontos farkára kötve hozza a játékokat, édességeket) norvég vadászoknak köszönhetően.

Pans Truls

Pans Truls

1963-ban megalakult a Norvég Fajtatiszta Macska Klub. A fajtastandard mintapéldánya Pans Truls lett, az oslói Pans-tenyészetből, aki a macskabarátok szemében megtestesítette a norvég erdei macska ideálját.

Ezt követően arra buzdították az ország lakóit, hogyha cicájuk megfelel a leírásnak, keressék meg a szövetség tagjait, akik pontos vizsgálat után bejegyezték az állatot norvég erdei macskaként. 1977-ben a FIFe (Fédération Internationael Féline) által hivatalosan is bekerült a macska-fajták közé. Nagy érdeklődést mutatott Svédország is a kezdetektől a macskák iránt, de a norvégok először létre szerettek volna hozni egy 3-4 generációra visszavezethető tisztán norvég állományt, majd ezek után világszerte kedvelt macskává vált. Magyarországon nagyon kis példányszámú, kevéssé ismert, ritka fajtának számít.

Ha részletesen érdekel az norvég erdei macskák kialakulásának története, olvass bele blogunkba, ahol időről-időre bővebben is írunk erről.

Megjelenés
Lora 7 hónaposan nálunk

Lora 7 hónaposan nálunk

Bár már jó ideje együtt élünk ezekkel a gyönyörű állatokkal, a mai napig lélegzetelállító, amikor rájuk tekintünk.
Ha megjelenik, nem csak egy édes-szép cicát látsz, hanem egy fenséges, misztikus, méltósággal teli, nagyon magabiztos lényt, akiből sugárzik a vele született elegancia és erő. Méretük tekintélyt parancsol, tartásuk büszke, tekintetükből vadság és értelem sugárzik.

Méret: A nőstények 4-6 kilogrammosak, a kandúrok nagyobbak, a 6-10 kilót is elérhetik.

 

El a kertben

El a kertben

Testfelépítés: izmos, erős csontozatú. Törzse közepesen hosszú, mellkasa széles. Lábai közepesen hosszúak, erősek, izmosak. A hátsó lábak hosszabbak, mint az elsők, mancsa nagy. Farka hosszú, bozontos, hossza a nyak végéig ér.

Szőr: dupla rétegződésű bundája van, mely megvédi őt bármilyen időjárás esetén. Szőre közepesen hosszú, aljszőre sűrű, gyapjas, fedőszőrzete hosszú és vízlepergető, nagy eső, vagy hófúvás után egyszerűen csak megrázza magát és máris szinte tökéletesen száraz. Szőre a vállon rövidebb, a háton, combokon és a gallérnál hosszabb. A farokszőrzet nagy és bozontos, melyet a tavaszi vedléskor is megtart. Lábujjai között szőrpamacsok vannak, fülét kilógó fülszőrök védik, a fülcsúcson lynx-re emlékeztető pamacsok gondoskodnak az igazi vadmacska kinézetről. Ellentétben más, tenyésztett hosszúszőrűekkel nagyon kevés fésülést igényel, mivel eredeti fajtáról van szó – hiszen a természetben nincsenek fodrászok, így nem csomósodik, gubancosodik a bundájuk. Tavasszal-nyáron a vedlés idején a kihulló szőrök eltávolítása miatt azért ajánlott megfésülni.

Hayley - a tökéletes norvég erdei macska fejforma

Hayley – a tökéletes norvég erdei macska fejforma

Fej: a norvég erdei macskák feje jellegzetes, egyenlő oldalú háromszöget formáz, arcvonala, orra egyenes, homloka gömbölyű, stop nélküli, álla erős. Oldalról az áll és az orr egyvonalban vannak. Fülei nagyok, vonalvezetésük követi a fej formáját. Alul szélesen nyitott, a fülcsúcs lekerekített. Szemeik nagyok, mandula vágásúak, tekintetük éber. Minden szemszín elfogadott, de a zöld és arany kívánatos.

Színek: a norvég erdei macskák minden olyan színben megtalálhatók, mint a hagyományos házi cicák. Szinte minden szín elfogadott: fekete, fehér, vörös, cirmos, kék, krém, ezüst vagy füstszín, tortie – mindenféle mintázattal, a fehér szín bármekkora arányával. Tiltott színek: a sziámi, burma és tonkinéz faktorok, a csokoládé, lila, fahéj és az őzbarna.
2004-től az amber és az amber light színek is elfogadottak, melyek természetes mutáció eredményei, s kizárólag a norvég erdei macskákra jellemzőek. Lora cicánk ilyen amber szín hordozó.

Viselkedés
Lora fejjel lefelé mászik le a fáról

Lora fejjel lefelé mászik le a fáról

A norvég erdei macska hihetetlenül magabiztos, kiegyensúlyozott természetű, barátságos, kedves állat. Mindenféle nyugtalanság és agresszió távol áll tőle. Nem szereti a magányt, örül, ha emberek, gyerekek, más állatok, de legfőképpen másik cicák veszik körül, ezért jobb, ha nem egyedül tartjuk őket. Ezeknek a misztikus macskáknak sok közös vonásuk van, miközben fantasztikus egyéniségek egytől-egyig. Nagyon intelligens és kommunikatív állatok anélkül, hogy hangosak lennének. Nem hallatják a szokásos cicanyávogást, érdekes, cirregő hangjuk van, melynek széles skáláját használják.
A lakásban szobacicaként, társasági lényként élnek velünk – családtagok, de kint a természetben hamar felveszik egykori vad erdei attitűdjüket. Imádnak fára mászni, félelmetesen jó vadászok, s egyedülálló módon az összes cicafajta közül képesek arra, hogy a fáról fejjel lefelé másszanak le.

Lora élvezi a szállodás kiruccanásokat

Nagyon érdeklődő, kíváncsi állatok, bármi történjen is a házban, ők azonnal ott vannak – egyáltalán nem félősek, minden új dolgot megvizsgálnak, legyen szó a bevásárlás utáni kipakolásról, vagy éppen egy utazás során a szállodai szobáról, akár egy repdeső légyről, kinyitott vízcsapról. Szeretik a vizet, szívesen játszanak vele. Bár mint a legtöbb cica, nagyon kényelmesek, szeretnek aludni, heverészni – ettől függetlenül nagyon aktív, élénk állatok, s felnőtt korukban sem veszítik el játékos énjüket. Rengeteget hancúroznak, kergetőznek, sőt – bújócskáznak, birkóznak. Mindegyiknek megvan a saját kedvenc játéka. Mivel nagyon okosak, a kutyához hasonlatosan sokféle dologra megtaníthatók, gyakran használják őket állatterápiás célokra is.

Minden új helyzethez könnyen alkalmazkodnak, így nyugodtan vigyük magunkkal, ha utazunk. A szállodai szobák – főleg ha elég impozánsak – nagyon tetszenek arisztokratikus énjüknek.

Hol s hogyan szeret élni?

Jaime szívesen nézegelődik a hálószobánkban

Gyakori kérdés felénk, hogy lehet-e a norvég erdei macskákat lakásban tartani? A válasz: természetesen, minden további nélkül. Nagyon könnyen hámhoz, pórázhoz szoktatható, így nekik sem kell lemondani a fűben bogarászás élményéről, vagy a friss levegőről. Nagyon hálásak, ha ablakba épített, vagy cicabiztosra készített teraszt vagy erkélyt is birtokba vehetnek.
Ha a gazdi cicabiztos kertjében szabadon rohangálhatnak, annak nagyon fognak örülni. Bár különleges bútort nem igényelnek, tudni kell, hogy szívesen fekszenek magasra, ezért ha tehetjük, szerezzünk be nekik egy jó magas mászófát, vagy falra tehető cica fekvőhelyeket – imádni fogják.