Kicsit a színekről – alapok

Sziasztok!
Egyszer valakinek megígértem, hogy írok a színekről, és mivel most az új érkező alom kapcsán többen kérdeztétek milyen színek várhatók, kicsit elmagyarázom, hogy hogyan működik ez a cicáknál.

Jaime <3

Az érkező utódok mindenféle tulajdonságaikat az anyától és az apától fele-fele arányban öröklik, mégpedig úgy, hogy az anya petesejtjei és az apa ondója 19-19 egyedül álló kromoszómát rejt, vagyis nem párokat, mint minden más sejtjük.
A macskák fő színei nem domináns vagy recesszív öröklöttek, hanem a nemi kromoszómákkal kapcsolatosak. Az biztosan mindenkinek rémlik a biológia órákról, hogy a nőstényeknek két X kromoszómája van (XX), a hímeknek pedig egy X és egy Y (XY). Az Y kromoszóma biztosítja, hogy a születendő kölyök hímnemű lesz. Most jön viszont az érdekesség és a turpisság, mégpedig az, hogy az Y kromoszómák nem hordoznak színt. Vagyis mind a fiú mind a lány egyedek csak az X kromoszómától kapják a színüket.
Tehát: a kislányok kapnak egy X-et a mamától és egy X-et a papától, a kisfiúk kapnak egy X-et a mamától és egy Y-t a papától. Innét pedig (majdnem) pofon egyszerű az egész, hiszen ebből világosan látszik, hogy a fiúk csak a mamától kapnak színt, a lányok pedig a papától és a mamától is.

Joanna és Fülöp <3

Ezért van látjátok az, hogy ebből az új párosításból – a fekete foltos tabby fehérrel (Rosita) plusz az egyszínű vörös fehér nélkül (Jaime) nem lehet vörös kandúr, hiába vörös az apuka. 😉 Ugyanebből következik az is, hogy a lányok csak tortiek – vagyis teknőc tarkák lehetnek (fehérrel vagy anélkül).
Remélem ez így érthető volt. Nézzétek meg hozzá a tavalyi Rosita&Jaime párosítás színeit ide kattintva, és akkor egyből látjátok is azt, amiről beszélek.

Ezek a nagyon alapok a színek terén, nagyon sokmindenről lehetne még beszélni, a kék színről, amber-ről, mintákról és így tovább. Egyszer ezekre is sort kerítünk. 🙂

Vidám nyarat Nektek és hűvöset nekem! 🙂

Ölelés,

Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük