GYIK

Miért kell szerződést aláírni?
Amikor életünk fontos kellékeihez jutunk hozzá, természetes, hogy szerződésben rögzítjük a jogokat és kötelezettségeket. Minden jó tenyésztő törekszik arra, hogy cicáit ne csak eladja, hanem a megfelelő gazdinak adja el, hogy aztán a kedvencnek vidám és szép élete legyen. A mentett kiscicákat is csak örökbefogadási szerződéssel adják oda az igazi állatvédők, miért volna ez másként egy drága, tenyésztett állatnál, akiben a tenyésztő saját munkájának gyümölcsét látja, s szeretné, hogy egészséges, boldog felnőtt életet éljen. A szerződést minden esetben olvashatja a leendő cicagazdi, közösen megbeszéljük az egyes pontokat, nyugodtan kérdezhet, aki nem ért valamit. A leendő gazdinak is biztosíték egy szerződés, enélkül a cica vásárlása komolytalan – soha ne menjünk bele!
Miért csak 3 hónaposan kaphatom meg a cicát?
Mindenki azt szeretné, ha a kiválasztott kis kedvence pár hetesen már nála lehetne, hiszen olyan édesek a babacicák. Ahhoz viszont, hogy valóban jól szocializált, oltott, egészséges kiscicát kaphassunk, a cicának szüksége van arra, hogy az első 3 hónapot az anyja és a testvérei között töltse. A jó tenyésztő mindig az életkorának megfelelő ingerdús környezetet teremt a kiscicáknak, ahonnét nem csak testileg, de lelkileg is maximálisan rendben lévő kedvenceket ad át a leendő gazdiknak. Így lesznek a cicák gyerekhez, emberhez, állathoz szokott szociális lények, akik szobatiszták és szilárd ételhez szoktatottak.
Nekem nincs szükségem a törzskönyvre. Muszáj az?
Igen. Lehet, hogy a leendő gazdi sosem fogja elővenni a törzskönyvet, viszont a tenyésztő ezzel igazolja, hogy valóban fajtatiszta a cica, hogy bejegyzett tenyészete van valamely macska egyesületnél. A tenyésztésnek szigorú szabályai vannak, csak az tud törzskönyvet adni, aki ezeknek megfelel. Mindig gyanakodjunk, ha valaki törzskönyv nélkül olcsóbban akar eladni nekünk fajtatisztának mondott kiscicát, hiszen maga a törzskönyv ára elenyésző része a kiscica árának, tehát ettől még nem lesz igazán olcsóbb egy cica.
Miért ivartalanítva kapjuk meg a kedvencnek vásárolt cicust?
A kedvencnek vásárolt cicáknál teljesen természetes, hogy a tenyésztő már ivartalanítva adja át a kiscicát. Örüljünk ennek! Egy gonddal kevesebb – anyagilag is jobban járunk, illetve egy ivaros állat tartása sok kellemetlen és megoldandó feladat elé állítaná a gazdit. Ezeket hagyjuk inkább a tenyésztőkre! Másfelől a tenyésztő is biztos szeretne lenni abban, hogy az általa nevelt kiscica nem fog más fajtájú cicákkal szerelembe keveredni, és sok kis keverék utódot szülni, hiszen a tenyésztők célja, hogy a fajta standard ne sérüljön.
A kedvencnek vett cica kevésbé értékes? Nem is lenne alkalmas tenyésztésre?
Nem, nem kevésbé értékes, és biztosan magas szinten képviseli és hordozza magán a fajta jellegzetességeit. A tenyésztő viszont kiválasztja azokat a cicákat, akik a fajtán belül egy – a tenyésztőre jellemző vonalat visznek, és annak minden tekintetben megfelelnek, s ezeket a cicákat hagyja meg ivarosan saját célra, vagy más tenyésztő számára. A legtöbb ivartalan kiscica egyébként tökéletesen alkalmas lenne akár tenyésztésre is.
Az olcsóbb cica nem olyan jó?
Egy fajtatiszta kiscica nem lehet olcsó, hiszen a tenyésztő nagy összegeket tesz a tenyészállománya létrehozásába, fenntartásába, a minőségi etetésbe, a kiállításokba és így tovább. Nyilván ettől függetlenül eltérő fajták eltérő áron mozognak, de mindig gyanakodjunk, ha ugyanazon fajtán belül való árajánlat kéréskor nagy különbséget tapasztalunk, hiszen fenn áll a lehetősége annak, hogy nem egy tisztességes tenyésztőtől, hanem egy szaporítótól fogunk vásárolni, aki nem megfelelő körülmények között, nem megfelelő kondíciókkal tartja a cicáit, s jó eséllyel a kiscicánk beteges, fajtájára kevésbé hasonlító, nem jól szocializált lesz. Ha mindenképpen spórolni szeretnénk, és nem fontos, hogy milyen fajta a cica, talán jobban járunk, ha egy állatvédőtől fogadunk örökbe egy kis árvát.
Hogyan kell ápolni a bundáját? Gyakran kell fürdetni?
Bár a norvég erdei egy félhosszú szőrű fajta, szerencsére nincs gond a bundájával. Mivel eredeti fajtáról beszélünk, nem egy kitenyésztett változatról – s a természet nem nagyon csinál magának gondot, bízhatunk benne, hogy kis kedvencünk bundája könnyen kezelhető lesz. Vedlési időszakban nem árt fésülgetni azért, hogy a kihulló szőrszálak a fésűben érjenek célt, ne a nappaliban. Néha a hónaljakat érdemes megnézni, ritkán ott fordulhat elő csomósodás. A mi cicáinknak nagyon jó a szőrminősége, még kiállítások előtt sem kell fürdetnünk őket, pedig ott illik nagyon szépnek és ápoltnak lenni.
Csak lakásban tartható a norvég erdei macska?
Nem, nem csak lakásban tartható. Gondoljunk csak bele, hogy ezek a cicák a természetben az erdőben-hegyen, fjordok partjain vadászva élik életüket. Szükségük van napi mozgásra és természetesen friss levegőre is. Így ha cicabiztos kerttel rendelkezünk, vagy egy kinti kennellel, esetleg az erkélyünk/teraszunk cicabiztossá tehető, nagyon fogják élvezni az ottlétet. Ennek ellenére nagyon jól érzik magukat a házban/lakásban is, ilyenkor figyeljünk rá, hogy a napi mozgásadagjuk – lézerrel, labdázással, botos játékokkal – meglegyen.
Van egy kutyám. Tarthatom mellette a macskát?
Természetesen. Nyilván mindenki ismeri a saját kutyáját annyira, hogy mennyire szereti a cicákat, mennyire szoktatható össze más állatokkal. Az esetek döntő többségében nem szokott gond lenni. A nálunk nevelkedett kiscicák rendszeresen találkoznak a kutyusunkkal, tehát nem lesz nekik életidegen egy kutya jelenléte. Érdeklődő-kíváncsi állatok, örülni fognak a társaságnak.
Kicsi gyerekem van. Nem jelentenek egymásra veszélyt?
Nem, bár kérdés, mennyire kicsi a gyerek. Amíg egészen apró, újszülött, addig én nem engedném a cicákat be a babához. Nem fogja bántani, de esetleg úgy fekszik rá, mellé, hogy a még magatehetetlen baba nem kap levegőt. Természetesen felügyelettel nem történhet semmi gond, tiszta, féregmentes, egészséges állattól nem lesz baja a babának. Ha a kisgyerek már totyogós, akkor fordul a kocka, inkább arra kell figyelnünk, hogy szeretetrohamait a cica felé ne a farokhuzigálásban, szeme nyomkodásában, etetésben élje ki. Későbbi korban nem lehet probléma, cica és gyerek örök barátok lesznek.
Mit kell tennem, hogy a cicámnak biztonságos legyen a lakás?
A kölyökgazdikat mindenképpen külön is kiokosítjuk erről, de álljon itt egy rövid összefoglaló. Távolítsuk el a mérgező szobanövényeket. Ablakainkra tegyünk cicahálót, az erkélyeket is tegyük cicabiztossá. Ne hagyjunk a cicák előtt zsinórokat, madzagokat, hajgumit, apró kis tárgyakat. Ne hagyjunk ételt a cicák előtt, különös tekintettel a cukorpótló szerekre és a rágógumira. Villanytűzhelyeken kapcsoljuk be a gyerekzárat. Ne hagyjunk elől éles kést. Zárjuk el a tisztítószereket, használjunk olyat, ami nem veszélyes az állatokra.
Más cicákkal is tarthatom együtt a norvég erdei macskát?
A legtöbb esetben igen. A cicák szeszélyesebb állatok, mint a kutyák. A norvég erdei macska kimondottan szereti a társaságot, jó, ha nem egyedül van otthon. Ha az otthon lévő cicánk sokáig volt egyedül, lehet, hogy nehezebben szokja meg az új társaságot, akár egy hónapba is telhet mire összebarátkoznak, sok játékkal és kedves türelemmel menni fog. A norvég erdei cicák nagyon higgadt, kedves és kíváncsi állatok, és mivel sok cica között nőnek fel, nekik nem lesz furcsa a cicatársaság.
Mennyire bírja a meleget?
A legtöbb norvég erdei cica nem nagyon szereti a meleget, a hosszú forró nyári napokat különösen nem élvezik. Ilyenkor próbáljuk minél hűvösebb helyen tartani őket. Soha ne vigyük ki őket a nyári tűző napsütésbe! Ha lihegnek, pirosodik az orruk, azonnal vigyük őket hűvös helyre, és  próbáljuk őket lehűteni.
Hidegben is ki lehet őket vinni?
Igen, sőt! A norvég erdei cicák nagyon szeretik a hűvös időt, sokkal élénkebbek olyankor. Élvezik a havat, hiszen hosszú, kétrétegű bundájuk, a fülbojtok, talppamacsok megvédik őket a hideggel szemben. Nincs is szebb, mint egy norvég erdei macska a hóban! 🙂
Milyen ételekkel etessem?
A kölyökgazdik részletes útmutatás kapnak a táplálással kapcsolatban, de röviden, cicáink nyers húst – csirkemellet, marhát, lazacot – prémium minőségű nedves tápokat (konzervek) és prémium minőségű, gabonamentes száraz tápokat kapnak. Fontos, hogy minden nap friss vízzel lássuk őket el.
Megnézhetem személyesen a cicákat?
Igen, előzetes időpont egyeztetés után szeretettel várjuk cicanézőbe, de a kiállításokon is találkozhatunk.
Meddig él a norvég erdei macska?
Megfelelő tartás és táplálás mellett a norvég erdei macska 15-20 évig is elélhet. ” style=”fancy”]
Le kell majd vágnom a körmét?
Igen, valószínűleg. A cicák attól függően, hogy hol élnek koptatják a körmüket. Ha sokat tartózkodnak a szabadban, ahol fákon mászkálnak, rohangálnak sokkal jobban lekoptatják a körmüket, mint bent. Bent helyezzünk el nekik több cicakaparófát,  szívesen fogja használni őket. Általában csak az mellső lábakon vágjuk a körmöket, szívesen megmutatjuk hogyan kell, de ha valaki nagyon idegenkedik tőle egy állat kozmetikus vagy állatorvos is segíteni fog. ” style=”fancy”]