GYIK

Miért kell szerződést aláírni?
Amikor életünk fontos kellékeihez jutunk hozzá, természetes, hogy szerződésben rögzítjük a jogokat és kötelezettségeket. Minden jó tenyésztő törekszik arra, hogy cicáit ne csak eladja, hanem a megfelelő gazdinak adja el, hogy aztán a kedvencnek vidám és szép élete legyen. A mentett kiscicákat is csak örökbefogadási szerződéssel adják oda az igazi állatvédők, miért volna ez másként egy drága, tenyésztett állatnál, akiben a tenyésztő saját munkájának gyümölcsét látja, s szeretné, hogy egészséges, boldog felnőtt életet éljen. A szerződést minden esetben olvashatja a leendő cicagazdi, közösen megbeszéljük az egyes pontokat, nyugodtan kérdezhet, aki nem ért valamit. A leendő gazdinak is biztosíték egy szerződés, enélkül a cica vásárlása komolytalan – soha ne menjünk bele!
Miért csak 3 hónaposan kaphatom meg a cicát?
Mindenki azt szeretné, ha a kiválasztott kis kedvence pár hetesen már nála lehetne, hiszen olyan édesek a babacicák. Ahhoz viszont, hogy valóban jól szocializált, oltott, egészséges kiscicát kaphassunk, a cicának szüksége van arra, hogy az első 3 hónapot az anyja és a testvérei között töltse. A jó tenyésztő mindig az életkorának megfelelő ingerdús környezetet teremt a kiscicáknak, ahonnét nem csak testileg, de lelkileg is maximálisan rendben lévő kedvenceket ad át a leendő gazdiknak. Így lesznek a cicák gyerekhez, emberhez, állathoz szokott szociális lények, akik szobatiszták és szilárd ételhez szoktatottak.
Nekem nincs szükségem a törzskönyvre. Muszáj az?
Igen. Lehet, hogy a leendő gazdi sosem fogja elővenni a törzskönyvet, viszont a tenyésztő ezzel igazolja, hogy valóban fajtatiszta a cica, hogy bejegyzett tenyészete van valamely macska egyesületnél. A tenyésztésnek szigorú szabályai vannak, csak az tud törzskönyvet adni, aki ezeknek megfelel. Mindig gyanakodjunk, ha valaki törzskönyv nélkül olcsóbban akar eladni nekünk fajtatisztának mondott kiscicát, hiszen maga a törzskönyv ára elenyésző része a kiscica árának, tehát ettől még nem lesz igazán olcsóbb egy cica.
Miért ivartalanítva kapjuk meg a kedvencnek vásárolt cicust?
A kedvencnek vásárolt cicáknál teljesen természetes, hogy a tenyésztő már ivartalanítva adja át a kiscicát. Örüljünk ennek! Egy gonddal kevesebb – anyagilag is jobban járunk, illetve egy ivaros állat tartása sok kellemetlen és megoldandó feladat elé állítaná a gazdit. Ezeket hagyjuk inkább a tenyésztőkre! Másfelől a tenyésztő is biztos szeretne lenni abban, hogy az általa nevelt kiscica nem fog más fajtájú cicákkal szerelembe keveredni, és sok kis keverék utódot szülni, hiszen a tenyésztők célja, hogy a fajta standard ne sérüljön.
A kedvencnek vett cica kevésbé értékes? Nem is lenne alkalmas tenyésztésre?
Nem, nem kevésbé értékes, és biztosan magas szinten képviseli és hordozza magán a fajta jellegzetességeit. A tenyésztő viszont kiválasztja azokat a cicákat, akik a fajtán belül egy – a tenyésztőre jellemző vonalat visznek, és annak minden tekintetben megfelelnek, s ezeket a cicákat hagyja meg ivarosan saját célra, vagy más tenyésztő számára. A legtöbb ivartalan kiscica egyébként tökéletesen alkalmas lenne akár tenyésztésre is.
Az olcsóbb cica nem olyan jó?
Egy fajtatiszta kiscica nem lehet olcsó, hiszen a tenyésztő nagy összegeket tesz a tenyészállománya létrehozásába, fenntartásába, a minőségi etetésbe, a kiállításokba és így tovább. Nyilván ettől függetlenül eltérő fajták eltérő áron mozognak, de mindig gyanakodjunk, ha ugyanazon fajtán belül való árajánlat kéréskor nagy különbséget tapasztalunk, hiszen fenn áll a lehetősége annak, hogy nem egy tisztességes tenyésztőtől, hanem egy szaporítótól fogunk vásárolni, aki nem megfelelő körülmények között, nem megfelelő kondíciókkal tartja a cicáit, s jó eséllyel a kiscicánk beteges, fajtájára kevésbé hasonlító, nem jól szocializált lesz. Ha mindenképpen spórolni szeretnénk, és nem fontos, hogy milyen fajta a cica, talán jobban járunk, ha egy állatvédőtől fogadunk örökbe egy kis árvát.
Hogyan kell ápolni a bundáját? Gyakran kell fürdetni?
Bár a norvég erdei egy félhosszú szőrű fajta, szerencsére nincs gond a bundájával. Mivel eredeti fajtáról beszélünk, nem egy kitenyésztett változatról – s a természet nem nagyon csinál magának gondot, bízhatunk benne, hogy kis kedvencünk bundája könnyen kezelhető lesz. Vedlési időszakban nem árt fésülgetni azért, hogy a kihulló szőrszálak a fésűben érjenek célt, ne a nappaliban. Néha a hónaljakat érdemes megnézni, ritkán ott fordulhat elő csomósodás. A mi cicáinknak nagyon jó a szőrminősége, még kiállítások előtt sem kell fürdetnünk őket, pedig ott illik nagyon szépnek és ápoltnak lenni.
Csak lakásban tartható a norvég erdei macska?
Nem, nem csak lakásban tartható. Gondoljunk csak bele, hogy ezek a cicák a természetben az erdőben-hegyen, fjordok partjain vadászva élik életüket. Szükségük van napi mozgásra és természetesen friss levegőre is. Így ha cicabiztos kerttel rendelkezünk, vagy egy kinti kennellel, esetleg az erkélyünk/teraszunk cicabiztossá tehető, nagyon fogják élvezni az ottlétet. Ennek ellenére nagyon jól érzik magukat a házban/lakásban is, ilyenkor figyeljünk rá, hogy a napi mozgásadagjuk – lézerrel, labdázással, botos játékokkal – meglegyen.
Van egy kutyám. Tarthatom mellette a macskát?
Természetesen. Nyilván mindenki ismeri a saját kutyáját annyira, hogy mennyire szereti a cicákat, mennyire szoktatható össze más állatokkal. Az esetek döntő többségében nem szokott gond lenni. A nálunk nevelkedett kiscicák rendszeresen találkoznak a kutyusunkkal, tehát nem lesz nekik életidegen egy kutya jelenléte. Érdeklődő-kíváncsi állatok, örülni fognak a társaságnak.
Kicsi gyerekem van. Nem jelentenek egymásra veszélyt?
Nem, bár kérdés, mennyire kicsi a gyerek. Amíg egészen apró, újszülött, addig én nem engedném a cicákat be a babához. Nem fogja bántani, de esetleg úgy fekszik rá, mellé, hogy a még magatehetetlen baba nem kap levegőt. Természetesen felügyelettel nem történhet semmi gond, tiszta, féregmentes, egészséges állattól nem lesz baja a babának. Ha a kisgyerek már totyogós, akkor fordul a kocka, inkább arra kell figyelnünk, hogy szeretetrohamait a cica felé ne a farokhuzigálásban, szeme nyomkodásában, etetésben élje ki. Későbbi korban nem lehet probléma, cica és gyerek örök barátok lesznek.
Mit kell tennem, hogy a cicámnak biztonságos legyen a lakás?
A kölyökgazdikat mindenképpen külön is kiokosítjuk erről, de álljon itt egy rövid összefoglaló. Távolítsuk el a mérgező szobanövényeket. Ablakainkra tegyünk cicahálót, az erkélyeket is tegyük cicabiztossá. Ne hagyjunk a cicák előtt zsinórokat, madzagokat, hajgumit, apró kis tárgyakat. Ne hagyjunk ételt a cicák előtt, különös tekintettel a cukorpótló szerekre és a rágógumira. Villanytűzhelyeken kapcsoljuk be a gyerekzárat. Ne hagyjunk elől éles kést. Zárjuk el a tisztítószereket, használjunk olyat, ami nem veszélyes az állatokra.
Más cicákkal is tarthatom együtt a norvég erdei macskát?
A legtöbb esetben igen. A cicák szeszélyesebb állatok, mint a kutyák. A norvég erdei macska kimondottan szereti a társaságot, jó, ha nem egyedül van otthon. Ha az otthon lévő cicánk sokáig volt egyedül, lehet, hogy nehezebben szokja meg az új társaságot, akár egy hónapba is telhet mire összebarátkoznak, sok játékkal és kedves türelemmel menni fog. A norvég erdei cicák nagyon higgadt, kedves és kíváncsi állatok, és mivel sok cica között nőnek fel, nekik nem lesz furcsa a cicatársaság.
Mennyire bírja a meleget?
A legtöbb norvég erdei cica nem nagyon szereti a meleget, a hosszú forró nyári napokat különösen nem élvezik. Ilyenkor próbáljuk minél hűvösebb helyen tartani őket. Soha ne vigyük ki őket a nyári tűző napsütésbe! Ha lihegnek, pirosodik az orruk, azonnal vigyük őket hűvös helyre, és  próbáljuk őket lehűteni.
Hidegben is ki lehet őket vinni?
Igen, sőt! A norvég erdei cicák nagyon szeretik a hűvös időt, sokkal élénkebbek olyankor. Élvezik a havat, hiszen hosszú, kétrétegű bundájuk, a fülbojtok, talppamacsok megvédik őket a hideggel szemben. Nincs is szebb, mint egy norvég erdei macska a hóban! 🙂
Milyen ételekkel etessem?
A kölyökgazdik részletes útmutatás kapnak a táplálással kapcsolatban, de röviden, cicáink nyers húst – csirkemellet, marhát, lazacot – prémium minőségű nedves tápokat (konzervek) és prémium minőségű, gabonamentes száraz tápokat kapnak. Fontos, hogy minden nap friss vízzel lássuk őket el.
Megnézhetem személyesen a cicákat?
Igen, előzetes időpont egyeztetés után szeretettel várjuk cicanézőbe, de a kiállításokon is találkozhatunk.
Meddig él a norvég erdei macska?
Megfelelő tartás és táplálás mellett a norvég erdei macska 15-20 évig is elélhet.
Le kell majd vágnom a körmét?
Igen, valószínűleg. A cicák attól függően, hogy hol élnek koptatják a körmüket. Ha sokat tartózkodnak a szabadban, ahol fákon mászkálnak, rohangálnak sokkal jobban lekoptatják a körmüket, mint bent. Bent helyezzünk el nekik több cicakaparófát,  szívesen fogja használni őket. Általában csak az mellső lábakon vágjuk a körmöket, szívesen megmutatjuk hogyan kell, de ha valaki nagyon idegenkedik tőle egy állat kozmetikus vagy állatorvos is segíteni fog.
Macskabetegségek - FIP
Elöljáróban fontos megemlíteni, hogy ez az a betegség amit a legnagyobb homály övez, rengeteg tévhit, rettegés lengi körül.
Lássuk hát, egyszerűen, laikus ember számára is érthetően, hogy milyen vírusos betegségről van szó.

FIP – a macskák fertőző hashártyagyulladása

Ahhoz, hogy bárki képben legyen ezzel a betegséggel, először beszélnünk kell a corona vírusról (feline coronavirus, FCoV)
A kettő szorosan összefügg egymással. A macskák nagy részében ott él a corona vírus, a bélrendszerben, ezért is nevezzük enteriális corona vírusnak. Önmagában ártalmatlan. Fertőződés esetén kisebb hasmenés esetleg hányás lehet, de lehet teljesen tünetmentes is, majd elmúlik, és kiürül a szervezetből, ha a macska nem találkozik vele újra.
Viszont ez az enteriális koronavírus, az orvosok még ma sem tudják pontosan, hogy miért, képes mutálódni és FIPV vírussá alakulni. A legtöbb szakirodalom azt mondja, hogy az elsődleges oka a mutációnak a stressz és a stresszes környezet. A macska – tudjuk – nagyon stresszérzékeny állat. Ma már beszélnek a vírussal kapcsolatos genetikai hajlamról is, de erről nem állnak még rendelkezésre megfelelő tudományos kutatási eredmények.
Ami biztos, hogy ez az a vírus, amelytől a cicánk sosem lehet biztonságban. Akkor sem, ha bent tartott, és akkor sem, ha kijár kifutóba, vagy udvaron él. Akár több éve egyedül, lakásban elszeparált cica is megbetegedhet (cipőn, ruhán bármikor bevihető a corona vírus).

Két fajtája van:

  • nedves
  • száraz.

Nedves FIP

Jellemzően a nedves fordul elő, melynek végstádiumában a mellkasban vagy hasüregben folyadékgyülem fedezhető fel.  Csak akkor diagnosztizálható 99 százalékosan, ha ebből a folyadékból mintát vesznek, mert ebben már nem található meg az enteriális coronavírus, csak a mutálódott változata. Ezt a vírust, tehát a FIP-et szűrni lehetetlen.

Titer teszt

A vírus szűrésére egy módszer létezik, amikor a macska még tünetmentes. Ez egy titer teszt. A titer teszt viszont nem a mutálódott vírus jelenlétét mutatja ki. Csupán annyit mond meg, hogy a macska szervezetében milyen mennyiségben termelődik ellenanyag a sima enteriális corona vírus ellen.
A corona vírus fertőzés tehát bár szerológiai vizsgálattal kimutatható, sajnos nem ad pontos eligazítást arról, hogy a múltban lejátszódó vagy a jelenben éppen lezajló fertőzésről van-e szó és arról sem, hogy melyik törzs van jelen a macska szervezetében. Ezért, bár sok macska vérében mutatható ki ellenanyag a vírussal szemben, mégis csak igen kevesen betegszenek meg közülük.

Ha egy macska koronavírussal fertőzött, az nem jelenti azt, hogy ez valaha az életben mutálódni fog FIP-pé. Valójában a mutálódás rendkívül alacsony számban megy végbe.

Van-e értelme? – szűrés, teszt, karantén

Ha a cicák nagy része rendelkezik corona vírussal, felmerül a kérdés, hogy van-e értelme kedvenc cicás háztartásban, vagy akár tenyészetben kiemelni, karanténba tenni a cicát, elkülöníteni és megvárni, míg negatív lesz újra a corona vírus tesztje. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a dolog felesleges. A vírus nem abban a pillanatban jelent meg, amikor a szűrés történt, tehát a többi cica is valószínűleg már rég találkozott vele, és egy esetleges karanténozás pszichésen, stresszben olyan szintű terheltség a cicának, ami könnyedén okozhatja a szimpla corona vírus mutálódását. Ez a titer szint egyébként folyamatosan változhat, a vírus ürülésével lehet újra nulla, és ha a macska újra megfertőződik, akkor újra lehet valamilyen értéke. Tehát a macskák simán le tudják ezt küzdeni (ahogy az ember is legtöbbször kigyógyul a vírusos fertőzésekből – kivéve mikor Covidban meghal…) ezt a számukra átlagos és nem megterhelő betegséget, és bármikor újra meg is tudnak fertőződni vele.

Száraz FIP

A száraz verzió a legnehezebben diagnosztizálható, végsátiumban idegrendszeri tünetek lehetnek, de sokszor megfejthetetlen az utolsó pillanatig, hogy mi a cica valódi baja.
Sajnos ez a vírus halálos kimenetelű, nem létezik ellene védőoltás (bár néhány éve volt próbálkozás, de nagyon rossz eredménnyel, nem is kapható, nem is alkalmazzák már.)
Tehát a FIP ellen nem létezik védelem és sehogy nem fogjuk tudni megelőzni a kialakulását. Nincs semmi olyan dolog a kezünkben, amire azt mondhatnánk, hogy ezt a vírust 100 százalékkal meg tudjuk előzni, vagy ki tudjuk zárni.

Garantálható-e a corona mentesség?

A corona mentességet sem tudjuk garantálni, hiszen tünetek hiányában egy lehetőség van a tesztelésre, a titer vizsgálat. Ilyenkor egy vérvizsgálat készül, a laborból 5-7 nap alatt jön meg az eredmény. Ez az idő, ami a vérvételtől számítva az eredményig eltelik, nagyon sok ahhoz, hogy az eredmény egzaktul értékelhető legyen, akár negatív, akár pozitív. A negatív azért nem, mert ennyi idő (valójában néhány óra is) elegendő ahhoz, hogy a macska megfertőződjön a vérvétel után, tehát hiába kap negatív eredményt. Ezt az eredményt úgy szabad értékelni, hogy a vérvétel pillanatában igaz volt, s hogy most mi az igazság, azt senki nem tudja. (Gondoljatok a COVID tesztre, ami szintén adott időpillanatról ad helyzetjelentést).
Csak folyamatos, naponkénti, valós időben eredményt adó vizsgálattal lehetne kijelenteni azt egy adott cicáról (és akkor itt tenyészet esetén ezt szorozzuk fel 10-20 tenyészállattal és 5-10-20-30 kiscicával), vagy tenyészetről, hogy mentes-e a corona vírustól.
Ez fordítva is igaz. A szűrés pillanatában meglévő fertőzés akár az eredmény megérkeztéig már ki is ürülhet a szervezetéből. Tehát amikor megkapjuk a pozitív eredményt, lehet, hogy a macska már túl is van a betegségen. (A pozitív eredmény amúgy egy titer számot jelent, ami nagyon változatos lehet, teljesen függetlenül attól, hogy a macskán látunk-e bármilyen tünetet. Teljesen tünetmentes macska titerje is lehet magas, és tüneteket mutató macska titerje is lehet negatív – hiszen ezeket az enyhe hasmenéses tüneteket rengeteg kórokozó, stressz, stb. okozhatja.)

Tehát az egy hetes késéssel megkapott titer eredmény egyáltalán nem fogja takarni a valóságot.
Ha ugyanattól a cicától minden nap levennénk a vért, akkor könnyen lehet, hogy minden vizsgálat más-más eredményt mutatna.
Tehát, ha egy tenyészet azt akarná igazolni, hogy az állománya mentes (az amúgy teljesen átlagos és ártalmatlan) corona vírustól, akkor kb. minden nap, de legalább két naponta le kéne tesztelnie  – a mi esetünkben 12 tenyészállat + akár 10-20, vagy több kiscicát. Kérdem én, ez ki szerint kivitelezhető, ki tudja kifizetni, és mennyire állatbarát ilyen szintű stressznek kitenni a cicákat csak azért, hogy egy amúgy ártalmatlan vírus jelenlétét, ami legtöbbször magától gyógyul, kimutassuk?

Évi egy szűrésnek, ugyanígy a fentiek tudatában semmi jelentősége nincs, pont a fentiek miatt. Teljesen értelmetlen, hiszen a szűrés nem a FIP-re, hanem a corona vírusra, azon belül is a szervezetben termelt ellenanyag mértékére terjed ki, ami önmaga ártalmatlan, a legtöbb macskában élete során valamikor jelen van, és ha mutálódik, akkor viszont a macska menthetetlen. A vérvétel által okozott stressz viszont frankón segíthet a mutálódásban, ha már a vírus éppen jelen van.
Még egyszer hangsúlyozom, egy ilyen vizsgálat annyit mutat meg, hogy a vérvétel pillanatában a cicánk termelt-e ellenanyagot és mennyit a corona vírus ellen.
Ha megkérdezed, FIP mentes-e a tenyészetünk, akkor azt tudom mondani:

Igen, FIP mentes a tenyészet, különben nem élnének a macskáink: a FIP fajtájától függően pár nap és pár hónap között van a túlélés, mert a macskák fertőző hashártyagyulladása ma még sajnos halálos kimenetelű. Nincs rá megelőző oltás és engedélyezett, törzskönyvezett gyógymód sem.
Viszont, corona vírus mentes tenyészetet, vagy akár csak macskás háztartást senki nem tud garantálni.
Olyan tenyészet, aki azt írja magáról, hogy corona vírus mentes – olyan nem létezik, elméletben igen, de bizonyíthatóan a gyakorlatban nem. A macskák 80-90 százaléka fertőződik meg élete során a vírussal, es ebből a mutálódás 2-5 százalék, tehát nagyon magas az esély arra, 95 százalék, hogy elkerüljük.
A fontos alap infók, amit mindenkinek érdemes tudni:

  • a FIP nem fertőző.
  • Kétféle vírus játszik szerepet a FIP témakörben, a FCoV és a FIPV. A két vírus kb. 98%-ban egyforma genetikai anyagú, de egy kritikus génben eltérnek, és pont ez határozza meg, hogy a két vírus milyen sejtben tud élni.
  • a FCoV a bélfal szerkezeti részeiben él, normális úton fertőz (széklet, nyál) de ún. mindennapos vírus, azaz szinte minden macskában ott van, nem lehet eliminálni, olyan mintha a port akarnád a lakásból száz százalékosan eltüntetni.
  • a FIPV specifikus fehérvérsejtben, a makrofágokban él, nem tud a bélsejtekben megélni, azaz nem is tud pl. széklettel fertőzni.
  • FIP-et száz százalékosan csak post-mortem azaz halál után tudnak boncolással kimutatni, amúgy nem mutatható ki semmilyen laborban semmilyen testnedvből. Ma sajnos még nincs FIP teszt.

Mindezek miatt garanciát adni arra, hogy egy macskában nem fog élete során megjelenni, lehetetlen, (ez az összes vírusra igaz), valósan retteghetünk és félhetünk tőle, akár minden nap (de ez iszonyúan sok másik betegségre, vírusra, bacira, rákra, embóliára, a jelenlegi életünket meghatározó COVID-19-re és napestig sorolhatnám –  igaz), és ezzel élni az életünket egy folyamatos szenvedés lenne.
A macskák, ahogy az emberek is, élőlények, akikkel rengeteg dolog megtörténhet.

Mit tehetünk?

Semmiképpen sem azt, hogy folyamatosan szűrjük  corona vírusra a macskát. Hiszen a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy előtte nem volt beteg, vagy hogy holnap nem lesz az, a pozitív eredmény pedig nem jelenti azt, hogy a vírus mutálódni fog, legtöbb esetben szépen leküzdi a cica és kiürül a szervezetéből.

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk elkerülni azt, hogy a vírus mutálódjon. Az egyetlen amit már tud a tudomány, hogy a stressz hatalmas veszélyforrás a mutálódásnál. Ergo a legeslegfontosabb, hogy próbáljunk elkerülni mindenféle stresszt.
Épp ezért alapszabály a tenyésztésünkben, hogy 30 napon belül maximum 3, de inkább csak 2, vagy kevesebb komolyabb stresszforrásnak teszünk ki egy cicát (persze, ha lehet, akkor nullának), tehát ha volt oltás, és egy kiállítás egy hónapon belül, akkor pl. biztosan nem fogunk abban a hónapban még ultrahangos szűrést végeztetni rajta.

A többi – már amúgy is alap dolog: etessük a lehető legminőségibb táplálékkal, biztosítsunk számára megfelelő életkörnyezetet, szabad levegőt, játékot, szeretgetést. Ismerjük meg az állatunkat, időben vegyük észre, ha bármi baja van, figyeljük meg mi a stressz számára, mi nem, egyáltalán hogy kezeli, vezeti le a stresszt, ami cicánként teljesen eltérő lehet.

Kezdetben mi is teszteltük a cicákat más vírus szűrések mellett corona vírusra, de az állatorvosunk, a tudományos állásfoglalás és a többi tapasztalt tenyésztő, nemzetközi tenyésztő egyesületek (és a józan ész) javaslatára már nem végezzük ezeket.