Norvégia, Te csodás – avagy Lora apróságainak névadásáról

Kedves Olvasóim!

Arra gondoltam, ha már beoltottalak Benneteket a norvég erdei macskák szeretetével, akkor ismerjétek meg azt a világot egy kicsit jobban, ahonnét ez a varázslatos fajta származik.

Mindig, amikor Norvégiában vagyunk, azt érzem, hogy egy élet kevés lenne ahhoz, hogy ezt a hihetetlen természeti értékekkel rendelkező országot megismerjem és végigjárjam úgy, ahogyan én szeretném. De nem akarok telhetetlen lenni, hálás vagyok minden pillanatért, amit ott tölthettem el – és az eljövendőket pedig nagyon várom.

Első norvégiai utamon az egyik kedvenc helyemen: Verdens Ende

Norvégia az az ország, amit látnod kell, ha szereted a háborítatlan természetet, ha szeretsz hegyet mászni, ha szereted az erdőt járni úgy, hogy nem találkozol percenként 10 másik emberrel, ha szereted a víz minden formáját – patak, folyó, tó, tenger -, ha odáig vagy a friss levegőn végzett sportokért, és még sorolhatnánk. Norvégia természeti szépsége felülmúlhatatlan! Drámai vízesések, kristály tiszta fjordok, mesés hegységek és gleccserek, végtelen erdők és rengeteg víz az, ami Rád vár. És végtelen nyugalom, csend, béke.

A norvég nép számára rettentően fontos, hogy mindezt a szépséget megőrizzék. A filozófiájuk nagyon egyszerű és követendő: a megőrzés mindenki felelőssége, és mindenki igyekszik minél kevesebb ökológiai lábnyomot hagyni a páratlan szépségű tájon a kirándulásaik, természetben eltöltött sportok során. Mantrájuk: Hagyd úgy, ahogy találni szeretnéd. Készíts képeket, őrizz emlékeket – de ne bánts semmit, ne vigyél el semmit. Milyen egyszerű is, nem igaz?

Úton a Gaustatoppen tetejére

(És mennyire nem tudjuk mi, magyarok ezt így csinálni…. elkeserítően sok a szemét az erdőinkben, az utak mentén, hogy a városokat már ne is említsük. Mi akármerre kirándultunk Norvégiában, sehol nem láttunk szemetet! Szóval lehet ezt másként csinálni…)

Norvégiában rengeteg nemzeti park van, mi ezekből választottunk hármat Lora és Jaime kicsinyeinek nevéül, hogy ebben is őrizzék az eredetüket és azt a mesés és ugyanakkor vad világot, ami szerencsére ott még létezik. Így a következő blogbejegyzésekben bemutatom Nektek  ezeket a parkokat, és kicsit kitértünk a számi népre, akik története és történelme nagyon érdekes, éppúgy a kultúrájuk és az életük. Persze közben a kis apróságok sem maradhatnak ki a bemutatkozásból, a legapróbb norvég erdei kiscicáinkról is lesz szó bőven.

2017 ősze, Eidsfoss

Tartsatok velem!

Vidám-szép tavaszi napokat,

Virág

Mi a véleményed a leírtakról?

  1. Milyen érdekes az élet! Imádom a norvég erdei macskákat és Norvégia a kedvenc országom. Kb. 5 éve szerettem bele! Soha nem jártam ott, de mindig érdeklődéssel olvasok róla, köszönöm szépen! És a sors fintora: 5 évvel ezelőtt tálcán kínálták nekem fel, hogy Norvégiába költözzek. Sajnos a családi kupaktanács másként döntött. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük