A macskák szerelmi élete

Ez az írás szintén a Facebook oldalunkon jelent meg, de itt jobban visszakereshető. Jó szórakozást hozzá! 🙂

Sziasztok!

Ígértem nektek némi képet arról, hogyan is alakul a macskák szerelmi élete.

Nos, másként, mint azt ők szeretnék, az egyszer biztos. 

Masek – tavaly előtt az udvaron

Azt tudni kell, hogy a kandúrok egész évben képesek fedezni, viszont a nőstények – alap esetben – csak az év egy időszakában tüzelnek, vagyis képesek vemhessé válni.
Azok a fajták, akiknek a tartása és a múltja még közelebbi kapcsolatot mutat a természettel ősszel abbahagyják a tüzelést, és általában csak január közepe-vége fel kezdik újra, amikor újra több a fény és valamelyest melegszik az idő.
Ez némi párhuzamot mutat a mi népi szokásainkkal, hiszen a vízkereszt utáni időszakban kezdődik nálunk is a nagy mulatságok ideje, és elvileg a nagyböjt idejére már megtörténik aminek meg kell. A természetben biztosan így is van, de a tenyészetek nyilván szabályozni tudják azt, hogy mikor fedeztetik be a nőstényeiket – elkerülendő azt, hogy mondjuk egyszerre négy alom lásson napvilágot.
(Azokra az esetekre majd máskor térek ki, hogy mit tehetünk az üres tüzelések ellen és hogy mennyire nehéz időszak ez mindenkinek.)

Lora az ágyamban

A nőstények általában két hetente tüzelnek, egyre hosszabb ideig, ha nem lesznek vemhesek, akkor alig van néhány nap szünet a két tüzelés között. Ez mindenki számára fárasztó, de talán ennél is fárasztóbb a kandúrok viselkedése. Nálunk Masek hetek óta óbégat – szó szerint – éjjel és nappal, alig eszik, alig alszik, és szétrágja a faajtót. Érzi az utcai cicákat is éppúgy, ahogy a sajátjainkat. Jaime valamelyest halkabb és türelmesebb – na azért nem sokkal – de mivel Masek a főnök kettőjük között ő kénytelen kicsit visszább venni a hangerőből. Szerencsére egymással továbbra – és ennek ellenére – is jól megvannak, Jaime különösen kedves Masekhoz, amit ő kegyesen eltűr. Azt gondolnánk, ha végre megkapják a nőstényt, akkor onnét minden jó és szép és béke van – de nem. Sőt… olaj a tűzre!
A nőstény, ha tüzelni kezd, akkor legjobb, ha a második napon találkozik már a kiválasztott kandúrral, és általában 2-3 napot töltenek együtt kisebb-nagyobb megszakításokkal.
Masek például biztosan nem olvasta a Szex, szerelem, gyengédség c. rovatot, mert nulla kedveskedéssel brutál állat módjára ront az áldozatra. Vannak ennél kevésbé rámenős és kedves kandúrok, mint pl. Dar Horvátországban, akivel Lorának két alma is van, ő szó szerint képes volt Lorának udvarolni, kedveskedni. (Ilyen külső fedeztetésnél általában a nőstényt viszik a kandúrhoz, tehát mi utaztunk Lorával Horvátroszágba Darhoz.)

Hayley két évvel ezelőtt

No, de a spanyol virtus ugye… az kiütközik.  Ilyenkor a kandúr olyan szinten fogja meg a nőstényt, hogy annak esélye nincs elmenekülni, a sikerességről pedig a nőstény ordító hangja árulkodik, majd a földön való hempergése. Utána azért pár maflást lekever a kandúrnak a nem éppen pozitív élményért. Masekot ez nem szokta meghatni, pedig amúgy érzékeny lélek… Nos, ezt a sorozatot ismételgetik – amíg hagyom. A minap Hayley szemlátomást menekült, mikor bementem érte, Masek nem örült, hogy elválasztom a menyasszonyától – jobbnak láttam mielőbb kirongyolni a nősténnyel, mielőtt az életem forogna kockán. Ez így persze erős, de a cicák ösztön lények és a brutál kedves és nyugis kandúrok azért ilyenkor ki tudnak vetkőzni önmagukból. Természetesen akár egyetlen alkalom is sikerre vezethet, de jobb biztosra menni. Hosszú ideig azért nem jó húzni a pároztatást, mert akkor nem fogjuk tudni, hogy honnét is kell számolni a vemhesség idejét, és az amúgy is bizonytalan szülés kezdete még bizonytalanabbá válik.
Ami még nektek érdekes lehet, hogy a macskák – akárcsak a wc használatnál – itt sem szégyenlősek, tehát a nézőközönség nem fogja meghatni őket – persze igyekszünk nekik nyugodt körülményeket biztosítani. Sok tenyésztő posztol képeket magáról a párzásról, mi ilyet sosem tennénk – szerintünk nem etikus, ez mégiscsak az ő magánügyük, ahogyan szülés közbeni véres képekkel sem sokkoljuk a követőinket. De a szülés már egy másik fejezet…

Jenny és Rosita kiscicaként

Szóval most kicsit zaklatott időszakot élünk, és a fennmaradó négy órás alvásidőmből hármat garantáltan a kandúrok óbégatása, ajtórágása, fel-le rohangálása tesz ki. A maradék egyben pedig ne panaszkodjak, mert ketten is versengnek a kegyeimért, ki feküdjön hozzám minél közelebb, kit simogassak. A harmadik – a kétlábú – no Ő menekülőre fogta, s a valamelyest nyugodtabb nappaliban alszik. 
Vidámságos napot Nektek!! Jó, hogy itt vagytok!
Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük