A kandúrok és a szöges bőrtanga esete

Kedves Olvasóink!

A lenti írásom a Facebook oldalunkon jelent meg, de mivel olyan jó kérdést boncolgat és nagy sikere is volt, ide is felteszem, hogy visszakereshető, olvasható legyen. Ha nem ismered még az FB oldalunkat, akkor látogass el ide: Norvég Erdei Macska Tenyészet

Sziasztok!
A Joannáról szóló blogbejezgyzéshez érkezett kommentként Tünde ezen kérdése:
❓❔❓❔❓❔
„Lehet hogy másnak egyértelmű, de bennem már többször felmerült a kérdés, hogy hogy oldjátok meg, hogy Ti szabjátok meg – és ne a cicák – hogy melyik melyiknek legyen a párja. Teljesen külön tartjátok a fiúkat és a lányokat, nehogy véletlen „baleset” csússzon a rendszerbe? ”
Nagyon jó kérdés, és mivel a válasz nem két sor, ileltve mást is érdekelhet, így inkább egy külön posztban válaszolok neki itt. 🙂

Jenny a kennelben

Induljunk ki abból, hogy egy tenyészet általában kandúrokból és nőstényekből áll – persze van aki csak nőstényeket tart, vagy másnál tartja a kandúrjait. Mi akartunk saját kandúr(okat) és máshol sem akartuk őket tartani, így nálunk valóban felmerül a fenti kérdés. Az ilyen tenyészetekben sok esetben teljesen külön tartják a kandúrokat a nőstényektől, főleg ha sok cica van, ami érthető is, hiszen:
– így nem kell azon aggódni, hogy véletlenül befedeződik az a nőstényünk, akit nem is akartunk, vagy nem azzal a kandúrral
– nem kell figyelni, hogy tüzelnek-e a nőstények
– nem lehetne tudni, hogy melyik alom apja ki
Ilyen tenyészet pl. az a nagyon neves spanyol tenyészet, ahonnét Masek jön. Ott bent laknak a lányok – kijárásuk van egy teljesen zárt kifutóba, és kettő (talán most már három) kinti kennel van a fiúk számára, fűtött kis házakkal, fával, és tk. azt használják terasznak, vagyis ki tudnak ülni közéjük és sok időt töltenek velük. Számomra ez korrekt és jó megoldás.
Nem tetszik viszont az, amikor a kandúrok száműzve vannak úgy a kert valamely részében lévő kinti kifutóba, hogy ember alig jár arra, nem kapnak törődést, figyelmet. Ennek egy másik fajtája, ha egy szobában él és még kimenni sem tud.

Jaime a kennelben

MI a tenyésztést nem tudjuk, nem is akarjuk kandúrok nélkül elképzelni, és a kandúrok társasága amúgy is fantasztikus. Mi úgy csináljuk, hogy amikor totálisan nyugodt időszak van, mert pl. a nőstények vemhesek, épp szültek (bár ők általában külön vannak, de nem mindig, minden nőstény igénye más), a többiek esetleg valamilyen módon ki lettek vonva az ivarzás alól – nőstény és kandúr is kaphat olyan implantátumot, amitől nem ivarzik egy ideig – akkor mi együtt tartjuk az állatainkat. Ezek számunkra – a pici cicák mellett – a tenyésztés legboldogabb időszakai, hiszen mindenki velünk lehet egyformán, kedve szerint vonul csak el.
Tudni kell, hogy egy kandúr mindig előbb megérzi, ha tüzelni fog egy nőstény, tehát ha kicsiket tervezünk és várható a tüzelés – az pedig mindig várható, sosem lehet tudni hogy mikor jön, mert néha totál szabályszerű, máskor meg egyáltalán nem – akkor nagyon kell figyelni. Ilyen bizonytalan időszakban azt szoktuk csinálni, hogy amíg nem vagyunk otthon, addig a fiúk külön vannak, és ha hazaértünk akkor összeengedjük a csapatot. Ilyenkor figyelünk rá, hogy viselkednek.

Masek a kennelben

Sajnos ez az idilli állapot szűnt meg most nálunk, mivel egyrészt elindultak nagyon korán a jó idő miatt a tüzelések, másrészt mindkét kandúrunk jelölni kezdett – amit előtte soha nem csináltak – így kénytelenek vagyunk egy ideig külön tartani őket.
Így most ők egy szobában vannak, ahonnét kijárásuk van egy teljesen zárt kifutóba éjjel-nappal. Mi velük alszunk, és egyrészt alvás előtt sok időt töltünk együtt, másrészt kapnak egy kutyáknak szánt tüzelőbugyit – én csak szöges bőrtangának hívom :D, s képet nem mellékelek, mert mégiscsak szépséges és fenséges kandúrok, nekik is vannak személyiségi jogaik, hogy miben nem mutatkoznak a nyilvánosság előtt és mi ezt tiszteletben tartjuk. NO, ebbe betétet rakunk, és ilyenkor be tudnak jönni hozzánk a ház többi részére szinte korlátlan mennyiségben.

Ha fedeztetés van, akkor a kiválasztott párt tesszük egy külön részbe, és napi szinten együtt töltenek ott néhány órát, utána mindenki megy a saját csapatába. De erről majd egy másik bejegyzésben írok hosszabban – így is burtál hosszú lett, ember nincs, aki végigolvassa, ha mégis, tegyél már kommentbe egy mosolygós jelet! 😀 🙂 (És a mosolygós kommentek közöttük szöges bőrtangát sorsolunk ki. 😀 )
Kösziiiiiiiiiiiiiiiii
Legyen vidám napotok!!!!

Virág

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük