A látogatásokról

Kedves Olvasóink!

Régóta tervezem már, hogy írok egy kis itinert a látogatásokról. Mármint a tenyészetünk látogatásáról.

Mint azt már biztosan sokan tapasztaltátok, a legtöbb tenyészet zárt, és nem enged be látogatókat a cicái közé. Ennek mindenféle indoka lehet, és jó részük jogos is, más részük csak kényelemből fakad, vagy éppen takargatnivalóból – ezer indok állhat a háttérben. Tenni úgysem tudtok semmi, ha egy tenyésztő nem enged be, akkor nem enged be – tiszteletben kell tartani, maximum odébb állsz. Ami biztos, érezzük  megtisztelve és szeretve magunkat akkor, ha valahová mégis bejutunk macska látogatás címszó alatt.

A banda a nappaliban 🙂

Egy tenyésztőnek rengeteg a dolga – sajnos nem csak annyi, hogy egész nap simogatja a cuki cicákat, így higgyétek el tényleg nagy dolog az, ha időt szán Rád, a Családodra, a látogatásodra a kérdéseidre (amit ő már ezerszer megválaszolt másoknak), egyszóval az örömödre amit egy ilyen macskaparadicsom látogatása egy „kívülállónak” (értsd tenyésztésben nem jártas, fajtát nem ismerő) jelent. Ez itt most nem önmagam és más nyitott kapukat biztosító tenyésztők fényezése, egyszerűen csak tény. Tény annak ismeretében, hogy tudom mennyi munkát ad a tenyésztés és önmaga az élet, a munkáink-házunk-kertünk-családunk-állataink – és mennyi pluszt kell beletenni akkor, ha mindezt meg is mutatod. Gondolj csak bele! Nálunk általában egy gazdijelölt/cica vásárló négyszer fordul meg átlagos esetben (nagyon ritka az, hogy aki jár nálunk az utána nem vesz mégsem cicát). Van, akik többször, van akik kevesebbszer tudnak jönni, de átlagosan ezzel a számmal lehet számolni egy cicánál. Először, amikor eljön ismerkedni velünk, a cicákkal. Aztán eljön választani, amikor Ő kerül sorra, majd jön egyszer a cicát látogatni  – hiszen hosszú hetek telnek el, mire a választás után még hozzá költözik, és jön, amikor hazaviszi a cicát.

Velük is kell foglalkoznunk 🙂 Milo és Tigris

Ha a múlt évemet nézem, és 22 eladott cicával számolok, akkor az 22×4 óra, vagyis összesen csak maga a látogatás ideje nettó 88 óra. Ha hozzászámolom a készülődést, a látogatók közötti sokmindenre fel nem használható fél órákat, a késést-tovább maradást vagy éppen felajánlott fuvart, akkor ennek a számnak a többszöröse jön ki – s ezek szinte csak hétvégére koncentrálódnak. Ugye így máris látszik a belé fektetett munka és idő?

Rosi, akit a látogatók imádni szoktak 🙂

Leszögezem: örülünk a látogatóknak! Tényleg. Fantasztikus embereket ismerünk meg és nekünk nagyon fontos az, hogy lássuk azokat az embereket, akik a féltve óvott, vigyázott és rengeteg energiával terelgetett apró kis norvég erdei cicáknak majd a gazdái lesznek. Jó helyen akarjuk őket tudni. A legjobb helyen. És ezt csak ezzel a módszerrel látjuk biztosítottnak, csak így nyugodt a lelkünk akkor, amikor egy kicsi elköltözik tőlünk. Szóval ez az írás nagyon nem azért született, hogy elvegye tőle a kedveteket, sőt.. csak szeretném, ha látnátok, hogy nekünk ez is feladat. Energia. Idő.  És ha idő, akkor pénz. Legtöbbször a minimális szabadidőnk és pihenőidőnk rovására csináljuk ezt. Nem bánjuk egy pillanatig sem, és szeretettel várunk Benneteket! Cserébe annyit kérünk, hogy a következő kéréseket tartsátok be. Avagy, mire figyelj, ha macskatenyészetet látogatsz:

 • Ne sértődj meg, ha nem kapsz azonnal időpontot és várni kell a látogatásoddal akár heteket is. Lehet, hogy vemhes nőstény van, vagy frissen szült apró babákkal,  esetleg ivartalanításra váró kicsik vannak – ilyenkor a cicák biztonsága, nyugalma és egészsége mindennél fontosabb, ezért nem fogadunk látogatókat. Az is lehet, hogy egyszerűen csak  nagyon be vagyunk már táblázva, esetleg családi programon veszünk részt (nekünk is van családunk, gyerekeink…)
 • Kérlek ne várd el, hogy előző napokban én erősítsem meg a látogatást, nincs rá kapacitásom. Te viszont nyugodtan írj rám, vagy csörögj rám, hogy igen jöttök, számíthatok Rátok.
 • Ha mégsem tudsz jönni, kérlek mondd le az időpontot, ne várjunk tettre készen feleslegesen. Sokszor bonyolult szervezés áll amögött, hogy fogadni tudunk, tisztelj meg azzal, ha nem tudsz jönni, akkor azt jelzed.
 • Ne késs, és ne érkezz korábban! Ha késel, kevesebb idő jut rád, ha korábban érkezel lehet, még nem vagyunk fogadóképesek (mert épp próbálunk rohanva két falatot bekapni, vagy visszahívást ígértünk valakinek, vagy egyszerűen az előző vendégek még nálunk vannak. A házunk kicsi, korlátozottan befogadóképes.) Ha korábban érkeztek érdemes szétnézni a faluban, vagy a környéken – szép hely nagyon!
 • Nincs házszámunk, csengőnk – kicsit inkognitóban élünk a cicák miatt (is) – hívj fel nyugodtan, ha odaértél és be szeretnél jönni.
 • Ha van otthon cicád/kutyád, kérlek egy olyan ruhában gyere, ami vele még nem érintkezett, tehát frissen vetted ki a szekrényből.
 • Igen, a cipőt minden esetben le kell venni és alapos kézmosást szeretnénk kérni. Mi magunk is ruhát cserélünk amint haza érünk, és sokszor és alaposan mosunk kezet.
 • Ezek után nyugodtan a cicák közé telepedhetsz, és játszhatsz velük, simogathatod őket kedvedre.
 • Általában igyekszem az összes felnőtt cicát odahívni vagy megmutatni az első látogatásnál, hogy lásd a cicáinkat. Örülni szoktak a látogatóknak és kedvesek-érdeklődőek, de nekik is van alvó idejük, vagy épp vemhes/szoptat stb., vagy valamiért el szeretne vonulni és felmegy az emeletre. Kérlek tartsd tiszteletben, ha épp nyugalomra vágyik, ne menj utána – az emelet privát terület, tudják a cicák, ha el akarnak vonulni, akkor van hova.
 • Szívesen megkínálunk kávéval, teával, innivalóval és rágcsálni valóval, nyugodtan szólj, hogy használni szeretnéd a mosdót – érezd magad otthon!
 • Egy-egy látogatóra egy órát tudunk szánni. Kérlek ezt tartsd tiszteletben akkor is, ha a következő látogató még nem kopogtat az ajtón. Lehet beterveztünk egy gyors ebédet, lehet mennünk kell valahová, vagy más elfoglaltságunk van. Egy óra általában bőven elegendő arra, hogy mindent átbeszéljünk, válaszoljunk a kérdéseidre és így tovább.
 • Nyugodtan készülj kérdésekkel, ha kell, írd fel – az ember néha elfelejti mit is akart a cuki kis norvég erdei macskák bűvöletében. 🙂
 • Igen, nyugodtan készíthetsz képeket. Arra kérünk, ha azt bármilyen formában közzé teszed, mindig írd hozzá, hogy  Nordic Verden Norvég Erdei Macska Tenyészetben készültek. Ha a képeken a családunk tagjai is szerepelnek, akkor légyszíves kérj engedélyt a közlése előtt. Köszönjük!

Azt hiszem minden fontosat elmondtam, amit akartam. Örülünk Nektek, várunk Benneteket!

Legyen csodás napotok, és kitartásotok a következő 40 esős napra. Mégiscsak Medárd napja vagyon – és hajnalban már zuhogott… 😀 Én vagyok az egyetlen, aki ennek örül?

Ölelésem,

Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük