Nyáron bundában? Avagy mire figyeljünk nyáron

Kedves Olvasóink!

Timon fára mászik 🙂

Sokan kérdezitek, hogy bírják elviselni a mi meleg nyarunkat a norvég erdei macskák? Kis odafigyeléssel nagyon jól átvészelik a nyarat, de azért nem árt néhány tanácsot megfogadni.
Mint tudjuk, Norvégia hatalmas ország, három és félszer nagyobb, mint Magyarország (viszont fele annyian lakják). A Föld az egyik legészakibb, és Európa leghegyvidékibb országa, ahol hatalmas helyet foglal el a Skandináv-hegység. A déli részek és a partvidékek időjárása enyhébb – amikor egyszer augusztusban jártunk ott, még harminc fok is volt, ami persze ritka, hiszen akkor ott inkább már ősz van. Örültek is a norvégok nagyon, és teli voltak a strandok. Vidáman lubickoltak a számunkra hideg vízben – garantáltan nem volt több, mint 16-18 fok. Egy júniusi látogatásnál viszont alig 14 fok volt, eső-szél, és ez délen volt, tehát kb. így kell elképzelni a norvég nyarat. Persze minél északabbra megyünk, annál hidegebb van. Így aztán érthető már, hogy miért van a norvég erdei macskáknak olyan hatalmas bundája, amit nyáron levedlenek ugyan, de még akkor is bőven marad ami melegíti őket.
Lássuk mit tehetünk azért, hogy a mi éghajlatunk sokkal melegebb (na jó, számomra néha elviselhetetlenül meleg) nyarát is jól bírják:

 

 • Amikor megkezdődik a vedlési időszak, fésüljük át többször a cicát, hogy az elhalt szőrszálak mielőbb távozzanak. Egyrészt az már nem landol a ruhánkon, szőnyegünkön, tányérunkban, de a cicát sem melegíti tovább.
 • Ahogy beköszönt az igazi nyár, figyeljünk rá, hogy mindig módja legyen a cicának árnyékos helyen lenni, ha kint, ha bent van.
 • Ha kennelünk van, legyen benne a nap minden szakában árnyékos rész. Legjobb, ha eleve nagyon árnyékos helyre tervezzük a kifutót.
 • Legyen elég levegő, amennyire lehet, maradjon mindig nyitott ablak ott, ahol a cica tartózkodik. Természetesen macskabiztos, szökés mentes, macskahálóval ellátott nyílászáró legyen.
 • Mindig legyen a kis/nagy norvég előtt friss, tiszta víz, lehetőleg ne az ennivaló mellett.
 • A melegben kevesebbet esznek. A cicák normál esetben a természetben nem nagyon isznak, hanem a táplálékukból szerzik meg a szükséges folyadék mennyiségét, így méginkább ügyeljünk arra, hogy elegendő jó minőségű nedves konzervet, vagy nyers húst egyenek.
 • Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy az étel ne maradjon sokáig előttük, nehogy megromoljon.
 • Ha nagyon melege van, akkor az orra piros, és liheg. Ilyenkor vigyük minél hűvösebb helyre, esetleg vizezzük be.
 • Fontos, hogy a nyári hőség idején a lézeres és botos nagy játékpartikat inkább kora hajnalban vagy késő este tartsuk, a rohangáló macska sokkal előbb felhevül. Ne játszunk a végletekig, míg lihegni kezd.
 • Vigyázzunk a berepülő rovarokkal is – darázs, méhecske – a cicák egyből vadászni fognak rá.
 • Engedhetünk nekik lavórba, vagy a kád aljába egy kis vizet, néhány labdát is dobhatunk bele, örömmel fognak pancsolni benne.
 • Az egyik gazdink beszerzett egy remek hűtőszőnyeget, nekünk nincs, de ott a cica szívesen fekszik rá.
 • A melegben a cicák mégtöbbet alszanak, főleg a hideg járólapon. Hagyjuk őket pihenni. Este, éjjel és hajnalban élénkebbek.

Melegben a picik sokat alszanak

Vigyázzunk az állatainkra, mert helyettünk nem vigyáz rájuk senki. Nem a természetes élőhelyükön élnek, nem ők döntenek arról, hogy akarják-e az adott helyzetet, vagy sem, így kötelességünk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk nekik.

Jó, hogy itt vagytok, legyen vidám nyaratok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük