Norvég erdei macska kerestetik – 4. Mire van szüksége a cicának?

Masek játékkal a kaparófán.

Masek játékkal a kaparófán.

Szerencsés, ha az új családtag jöttére már időben elkezdünk készülni. Lélekben nyilván – hiszen kapjuk a szebbnél szebb képeket a tenyésztőtől, vagy talán videót is, elmegyünk megnézni a kiscicát, ábrándozunk róla. Ez mind szuper, de van néhány dolog amit mindenképpen be kell szereznünk, mire hozzánk érkezik. Vannak olyanok, amelyekre költhetünk, és jók is a cicának, de nélkülük sem áll meg az élet, és vannak olyanok amit inkább kerüljünk el messzire. Nézzünk most azt a listát, amit mindenképpen be kell szereznünk, legközelebb pedig kitérünk a megvehető és az inkább kerülendő dolgok listájára.

 

Tehát ami elengedhetetlen:

  1. Ennivaló: Norvég erdei macskáink (akárcsak a házicicánk) étrendjén a következők szerepelnek: nyers hús-hal (csirkemell, marha, lazac, néha csirkemáj), száraz táp, nedves táp (vagyis konzerv). A cicák táplálásáról lesz majd még szó itt bővebben, elég ha annyit megjegyzünk, hogy a legjobb, ha a követjük tenyésztő által javasolt étrendet, és a cica által már megszokott száraz tápot, nedveset és husikat kapja. Ha valamiért azzal nem vagyunk elégedettek, akkor is kezdjük ezekkel a táplálást, majd szépen lassan átszoktatjuk az általunk választott fajtákra. Vennünk kell tehát ezekből.
  2. Innivaló: adhatunk a cicának ásványvizet, felforralt csapvizet – szintén kérdezzünk rá mit ivott eddig, és ha kell, szerezzük be.
  3. Tálkák – etetéshez, itatáshoz. A norvég erdei macskák elég különleges lények, nem szeretik, ha a tálak a bajuszukhoz érnek, ezért szerezzünk be széles itató edényt és kisebb lapos tálkákat a konzerveknek, nyers húsnak. A tápot tarthatjuk egy nagyobb szélesebb edényben.
  4. Kaparófa. Minden cicának szüksége van rá, hogy a körmét élesítse-koptassa valahol, erre jó a kaparófa. Lehet külön is venni, vagy választhatunk cicabútorral egybeépítettet.
  5. Körömvágó olló – ha a cicánk főleg bent lakik, akkor időről időre szükség lehet a körmének levágására. Először ijesztő lehet, de ha megtanulod, nem nagy ügy. Ha nem szeretnéd, egy cicakozmetikus elvégzi helyetted.
  6. Fésű, kefe: szerencsére a norvég erdei macskák szőre elég ritkán csomósodik (persze szőrszín és típus kérdése is), nem szokott gond lenni vele, de egy ritka fogú bontófésű és egy vaddisznószőr kefe azért jobb ha van. Vedlési időszakban jó szolgálatot fog tenni.
  7. Játékok. A norvég erdei macska még felnőttkorában is nagyon szeret játszani, de kölyökkorában főleg fontos, hogy sokféle inger érje, sokféle játék vegye körül. Számos szuper játékot lehet venni, a legtöbbjük imádja a labdákat, a botos játékokat, kis egereket. Sok szuper és kicsit összetettebb játék is kapható, de a mi norvég erdei cicáink legnagyobb kedvence az udvarról behozott nyírfaág és az üres kartondoboz. Azért hamarosan a játékokról is írok majd… 😉
  8. Almostálca. Ebből is sokféle kapható, nálunk a fedett ajtós XL méretű dobozok váltak be – a norvég erdei macska azért elég nagyra nő, nyugodtan megvehetjük a kicsi cicának is a nagyot egyből.
  9. Alom. Ebből is kapható sokféle, kérdezzünk rá, mit szokott meg, nekünk a jó minőségű csomósodó almok jöttek be.

Ha mindezek megvannak, akkor tulajdonképpen az új kiscicánk alap szükségleteit – úgy mint evés-ivás-játék – ki is merítettük.
Felkészülten és örömmel várhatjuk a kis norvég erdei cicánkat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük