Norvég erdei macska kerestetik – 3. Az első napok otthon

Hayley 7 hetes

Hayley 7 hetes

Boldogság van – ezt már ugye kezdjük megszokni itt az írásokban 🙂 – megvan a cicus, szerencsésen haza is értetek. Igen ám, de mi legyen otthon? Csak úgy engedjük el a cicust a házban? Egyből kapjon enni? Hol aludjon? És másnap már menjünk is dolgozni? Jól ellesz otthon? Mit fog csinálni a kutyánkkal/macskánkkal?

Hazaértünk a cicával. Az út fárasztó volt és hosszú, és persze idegesek is voltunk, hogy minden rendben megy-e. Most, hogy végre megnyugodhatnánk, újra kicsit káoszosnak érezzük a helyzetet: biztos már pisilnie kell, hol is van az alom? Biztosan éhes… a tálakat még el sem mostam! Ó, vettem én egy cicafekhelyet-kaparófát, de még nem csomagoltam ki. Hogy elkerüljük a hosszú és fárasztó út utáni ideges kapkodást, nem árt, ha már az utazás előtt átgondoljuk a teendőket, és előkészülünk a cica jöttére. Először is vásároljunk be mindent, amire szükség lehet. (Ezekről egy következő blogbejegyzésben fogok írni.) majd készítsük is elő őket:

  • töltsük fel a cica vécét alommal,
  • az etető és itató tálkákat mossuk el, helyezzük készenlétbe,
  • készítsük oda az ennivalókat, hogy csak ki kelljen majd bontani,
  • csomagoljuk ki, szereljük össze a cica fekhelyét, kaparófáját,
  • bontsuk ki a játékokat.
Lora 9 hetes

Lora 9 hetes

Ha megjöttünk a cicával – és nincs otthon más állatunk, a lakásunk sem egy palota, akkor felesleges bezárni kisebb helyiségbe. Ezek a norvég erdei macskák nem félősek, nagyon kíváncsiak, nem kell attól tartanunk, hogy elő sem tudjuk csalogatni napokig az ágy alól. Nyissuk ki a hordozó ajtaját, és hagyjuk, hogy előjöjjön. Valószínűleg körbe fog nézni, szaglászni, és megkeresi a cica wc-t. Ezt akár meg is mutathatjuk neki, ennyi elég is, innét már tudni fogja, hogy ott kell végeznie a kisebb-nagyobb dolgait. Adjunk neki friss vizet és ennivalót. A tenyésztő nyilvánvalóan ellátott minket mindenféle információval a cica etetéséről, így tudjuk, hogy milyen vizet ivott eddig, és milyen típusú ennivalót kapott. Ha mi nem azt a márkát/fajtát vettük, akkor először inkább a tenyésztőtől kapott kezdőcsomagot bontsuk meg, és szépen lassan szoktassuk csak át a cicánkat az általunk vett táplálékra.

Masek 4 hetes

Masek 4 hetes

Ezen a napon próbáljunk főleg csak rá figyelni, simogatni, játszani vele, beszélgetni – az egyéb házi teendők meg fognak várni. Attól, hogy a norvég erdei macska könnyen alkalmazkodik, az elválás a régi otthontól, a többi cicától és az egész új helyzet a hosszú utazás után még neki is nehéz. Figyeljük eszik-iszik-e, használja-e a vécét, hol szeret feküdni, mivel szeret játszani, és így tovább. Örüljünk, hogy bővült a családunk egy négylábú kis norvéggal, és ha tehetjük, maradjunk vele pár napig otthon. Ennyi idő mindenképpen kell, hogy teljesen megszokja az új környezetét.

Ha van otthon másik háziállatunk, akkor egy kicsit más a helyzet, bővülnek a teendők – erről fogok írni legközelebb. 🙂

A képekért köszönet Héger Krisztának és Joaquin Pueche-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük