Norvég erdei macska kerestetik – 2. A hazaszállítás

Repülőtéren a norvég erdei cicával

Repülőtéren a norvég erdei cicával

Nos, legutóbb ott hagytuk abba, hogy öröm és boldogság, megvan a cicus, haza kéne hozni. Mikor? Mivel? Miben? Hogyan? És egyen előtte? Közben? És ha pisilnie kell? Egyből millió kérdés. 🙂
Ami biztosan mindent meghatároz, az a szállítás módja. Másként járunk el, ha repülővel kell szállítani a kiscicát, és másként, ha autóval. A következő fontos dolog maga az utazás időtartama. Ha a szomszéd faluból kell hazaautózni, akkor sok aggodalomra nincs ok, de ez egy tenyészállat hazahozatalánál egészen ritka, és persze egy házi kedvencért is utazhatunk sokat. 😀 Nézzük először az autós változatot.

Autóval is valószínűleg hosszú órákat kell majd megtennünk a frissen megszerzett cicával, aki ráadásul nem is ismer még minket, minden új neki, az utazás, az autó, az emberek, a hordozó, nincsenek mellette a testvérei, az anyja… Hogy fog viselkedni? Meg lesz szeppenve rendesen, lehet, hogy nyávogni fog, lehet, hogy ki akar jönni a hordozóból, de az is lehet, hogy nem nagyon csinál semmit, egyszerűen megadóan várja, hogy vége legyen a procedúrának. Minden cica más, a reakciójuk is más. Amit tehetünk érte, hogy minél kényelmesebben és nyugodtan utazzon:

 • macska hordozó

  macska hordozó

  kényelmes és jól szellőző hordozó. Ha lehet akkora, hogy elférjen benne egy almos tálca, és bőven tudjon mozogni a cica is

 • hozzunk magunkkal a tenyésztőtől valamit, aminek az illata az otthont idézi számára, kis takaró, játék…
 • ha el tudunk úgy helyezkedni, üljünk mellé, beszéljünk hozzá nyugodt hangon, ha játékos, játsszunk vele
 • ha elalszik, az a legjobb, a világért se ébresszük fel, sokkal gyorsabban telik úgy az idő
 • ha hosszú az út, álljunk meg útközben és kínáljuk innivalóval, és némi ennivalóval. Ha elfogadja örülünk, ha nem, nem baj, pár óra alatt nem lehet baja.
 • ne most próbáljuk ki a kocsiban max hangerőn a legújabb death metál cédénket, elég a cicának az autó halk zümmögése.
 • legyen nálunk víz, nedves törlőkendő, papírtörlő, törölköző – ha valami apró baleset történne az almostálca mellett, helyett – vagy bármilyen változatban. A cél, hogy a nagyja cuccot távolítsuk el, amit lehet töröljünk le a cicáról, de túlzottan ne kínozzuk, majd otthon újra illatos és macskaformájúvá varázsoljuk.
Repülőtéren Masekkal

Repülőtéren Masekkal

Ha külföldről hozunk cicát, és autóval nagyon hosszú lenne az út – értsd fél napnál is többet kell menni, akkor megfontolandó a repülőgépes szállítás. Az állatok repülőn való szállításának elég szigorú szabályai vannak, figyeljünk oda mindenre, nehogy a cica nélkül kelljen hazajönni. Mindig érdeklődjünk előre a légitársaságnál a helyfoglalásnál, hiszen nem minden társaság szállít állatokat. A fapados járatok egyáltalán nem. Egyeztessünk a tenyésztővel, hogy intézze az állat útlevelét, transzport papírját, orvosi igazolását, legyenek meg az oltásai az ország és a repülőtársaság szabályainak megfelelően. A repülőn kétféleképpen utazhat állat: az utastérben, vagy a fedélzeten. Véleményem szerint sokkal jobb az állatnak, ha velünk utazik a fedélzeten. Sajnos szigorúan meg kell felelni a társaság által megadott hordozó méretnek, ami igen kicsi, mivel az állatot a fedélzeten az előttünk lévő ülés alá kell betenni hordozóstól. A 8 kilót nem haladhatja meg, tehát tényleg csak egészen kicsi állatokat tudunk így szállítani. Repülőútnál a becsekkolás idejével is számolni kell, a fel és leszállás sem lesz leányálom a cicánknak, se alom, se innivaló – de ígérem, ki fogja bírni. Valószínűleg annyira rémült lesz, hogy csendben és nyugton marad. Ha lehet, kerüljük az olyan utakat, ahol még át is kell szállni, késés lehet, és a szűk hordozóban töltött idő egyre csak nő. Hasonlóan az autós utazásnál, itt is legyen nálunk “elsősegély csomag” a balesetek esetére. Jó szolgálatot tehet, ha egy kutyapelust terítünk a hordozó aljába.

Mi már végigcsináltunk hosszú autó utat, és repülőztünk is, így ha kérdésed van, keress nyugodtan. 🙂 Szívesen megosztom a részletes tapasztalatokat!

Nos, újra boldogság van, hazaértünk az állattal, mindenki túlélte, van egy új norvég erdei cicánk (vagy másféle). Legközelebb arról írok, melyek az első teendők otthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük