Norvég erdei macska kerestetik – 2. A hazaszállítás

Repülőtéren a norvég erdei cicával

Repülőtéren a norvég erdei cicával

Nos, legutóbb ott hagytuk abba, hogy öröm és boldogság, megvan a cicus, haza kéne hozni. Mikor? Mivel? Miben? Hogyan? És egyen előtte? Közben? És ha pisilnie kell? Egyből millió kérdés. 🙂
Ami biztosan mindent meghatároz, az a szállítás módja. Másként járunk el, ha repülővel kell szállítani a kiscicát, és másként, ha autóval. A következő fontos dolog maga az utazás időtartama. Ha a szomszéd faluból kell hazaautózni, akkor sok aggodalomra nincs ok, de ez egy tenyészállat hazahozatalánál egészen ritka, és persze egy házi kedvencért is utazhatunk sokat. 😀 Nézzük először az autós változatot.

Autóval is valószínűleg hosszú órákat kell majd megtennünk a frissen megszerzett cicával, aki ráadásul nem is ismer még minket, minden új neki, az utazás, az autó, az emberek, a hordozó, nincsenek mellette a testvérei, az anyja… Hogy fog viselkedni? Meg lesz szeppenve rendesen, lehet, hogy nyávogni fog, lehet, hogy ki akar jönni a hordozóból, de az is lehet, hogy nem nagyon csinál semmit, egyszerűen megadóan várja, hogy vége legyen a procedúrának. Minden cica más, a reakciójuk is más. Amit tehetünk érte, hogy minél kényelmesebben és nyugodtan utazzon:

 • macska hordozó

  macska hordozó

  kényelmes és jól szellőző hordozó. Ha lehet akkora, hogy elférjen benne egy almos tálca, és bőven tudjon mozogni a cica is

 • hozzunk magunkkal a tenyésztőtől valamit, aminek az illata az otthont idézi számára, kis takaró, játék…
 • ha el tudunk úgy helyezkedni, üljünk mellé, beszéljünk hozzá nyugodt hangon, ha játékos, játsszunk vele
 • ha elalszik, az a legjobb, a világért se ébresszük fel, sokkal gyorsabban telik úgy az idő
 • ha hosszú az út, álljunk meg útközben és kínáljuk innivalóval, és némi ennivalóval. Ha elfogadja örülünk, ha nem, nem baj, pár óra alatt nem lehet baja.
 • ne most próbáljuk ki a kocsiban max hangerőn a legújabb death metál cédénket, elég a cicának az autó halk zümmögése.
 • legyen nálunk víz, nedves törlőkendő, papírtörlő, törölköző – ha valami apró baleset történne az almostálca mellett, helyett – vagy bármilyen változatban. A cél, hogy a nagyja cuccot távolítsuk el, amit lehet töröljünk le a cicáról, de túlzottan ne kínozzuk, majd otthon újra illatos és macskaformájúvá varázsoljuk.
Repülőtéren Masekkal

Repülőtéren Masekkal

Ha külföldről hozunk cicát, és autóval nagyon hosszú lenne az út – értsd fél napnál is többet kell menni, akkor megfontolandó a repülőgépes szállítás. Az állatok repülőn való szállításának elég szigorú szabályai vannak, figyeljünk oda mindenre, nehogy a cica nélkül kelljen hazajönni. Mindig érdeklődjünk előre a légitársaságnál a helyfoglalásnál, hiszen nem minden társaság szállít állatokat. A fapados járatok egyáltalán nem. Egyeztessünk a tenyésztővel, hogy intézze az állat útlevelét, transzport papírját, orvosi igazolását, legyenek meg az oltásai az ország és a repülőtársaság szabályainak megfelelően. A repülőn kétféleképpen utazhat állat: az utastérben, vagy a fedélzeten. Véleményem szerint sokkal jobb az állatnak, ha velünk utazik a fedélzeten. Sajnos szigorúan meg kell felelni a társaság által megadott hordozó méretnek, ami igen kicsi, mivel az állatot a fedélzeten az előttünk lévő ülés alá kell betenni hordozóstól. A 8 kilót nem haladhatja meg, tehát tényleg csak egészen kicsi állatokat tudunk így szállítani. Repülőútnál a becsekkolás idejével is számolni kell, a fel és leszállás sem lesz leányálom a cicánknak, se alom, se innivaló – de ígérem, ki fogja bírni. Valószínűleg annyira rémült lesz, hogy csendben és nyugton marad. Ha lehet, kerüljük az olyan utakat, ahol még át is kell szállni, késés lehet, és a szűk hordozóban töltött idő egyre csak nő. Hasonlóan az autós utazásnál, itt is legyen nálunk “elsősegély csomag” a balesetek esetére. Jó szolgálatot tehet, ha egy kutyapelust terítünk a hordozó aljába.

Mi már végigcsináltunk hosszú autó utat, és repülőztünk is, így ha kérdésed van, keress nyugodtan. 🙂 Szívesen megosztom a részletes tapasztalatokat!

Nos, újra boldogság van, hazaértünk az állattal, mindenki túlélte, van egy új norvég erdei cicánk (vagy másféle). Legközelebb arról írok, melyek az első teendők otthon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük