Norvég erdei macska kerestetik – 1. A kiscica kiválasztása

Masek még spanyolországi otthonában <3

Masek még spanyolországi otthonában <3

Ígértem Nektek, hogy Masek, a norvég erdei kandúr érkezése kapcsán elmesélem, hogyan is kerül a tenyészetbe egy új cica.
Mindenféle indokok és szándékok vezethetnek ahhoz, hogy tenyészetünk egy új cicával gazdagodjon. Csak néhány ezek közül:

  • szükségünk van egy kandúrra/nőstényre, növelni szeretnénk az állományt
  • a tenyészet vonalát erősíteni szeretnénk, ezért bizonyos fej-fül stb. formájú-állású tenyészállatot keresünk, vagy éppen a testalkata miatt hozunk egy új cicát
  • bizonyos színeket szeretnénk behozni a tenyészetbe
  • egyszerűen csak beleszerettünk a cicába, és nem lehet másé, csak a miénk
Masek, aki imád játszani <3

Masek, aki imád játszani <3

A választás nem könnyű, főleg a norvég erdei macska esetén, hiszen Magyarországon csak nagyon kevés  tenyészet van, így sok esetben külföldről kell választanunk. Mindenkinek megvannak a kedvenc norvég erdei macska tenyészetei, vonalai,  ahol figyeli, hogy milyen kiscicák születtek, és ha számára megfelelőt talál, elkezdi a tárgyalásokat a tenyésztővel. Ilyenkor mindkét fél nagyon megfontolja az adásvételt, hiszen nagyon nem mindegy honnét jön egy cica, hogyan tartották, etették, milyen szűrésekkel rendelkeznek a szülők, milyen felmenőik vannak és ugyanígy az eladó is kíváncsi a vevő körülményeire, céljaira.

 

Masek – a spanyol herceg <3Mennyire számít az ár? Azt kell mondjam kevéssé, az ár mindenképpen igen magas, így nem is ez a döntő hanem inkább a többi tény és a benyomások. Alkudozni nem szokás és nem is érdemes.
Ha minkét oldalon szimpatikus mindenki, akkor megköttetik az üzlet – sokszor úgy, hogy a nagy távolság miatt csak képeken, videókon és leírásokból ismerjük a cicát. Megegyezünk, előleget fizetünk, majd elmegyünk a cicáért. Természetesen ekkor még van visszaút, ha a személyes találkozás során nem vagyunk elégedettek a tenyésztővel, a körülményekkel vagy éppen a cicával, az előleg bukásával még hátat fordíthatunk. A cicához mindenképpen jár szerződés (sokszor egészen komoly kikötésekkel és feltételekkel), transzfer igazolás, a kiscica és a szülők szűréseinek papírjai, orvosi igazolás arról, hogy egészséges, útlevél és/vagy oltási könyv melyben szerepelnek az oltások, a chip száma, törzskönyv. A legtöbb tenyésztő kedves gesztusként kezdőcsomaggal indítja útjára cicáját, minden esetben kaptunk mi is a cicákkal a megszokott ennivalójukból, játékokat és egy nagy adag szeretetet a kis norvég erdei szépség mellé.

Boldogság van tehát, ott vagyunk, minden szép, a norvég erdei cica tökéletes, épp ilyet akartunk, a tenyésztő segítőkész és kedves, a papírok rendben – nincs más vissza, mint a hazaút. Milyen és legfőképpen hogyan lehet egy újdonsült családtaggal hazautazni? Legközelebb erről lesz szó. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük