Mit csinálnak egész nap a kiscicák?

Kedves Olvasóink!

Olyan cukik vagytok, mindig mindenféléket kérdeztek. 🙂 Az egyik, hogy mit csinálnak egész nap az apróságok. Ez attól függ, mekkorák éppen. 🙂

Most négy hetesek, nézzük mi is történt eddig.

Az újszülött kiscicák

Alvó szépségek 🙂

Nos, az újszülött kiscicák a szülés után pihegnek 5-10-15 percet, az anyukájuk ellátja őket, majd szopizni kezdenek. Aztán alszanak. Aztán megint szopiznak. És ezt a sort a végtelenségig tudják folytatni. 🙂 A mamacica szinte egy percre sem hagyja őket egyedül, el kell telnie pár napnak, hogy kis időre akár a box mellé feküdjön, netán elmenjen másfelé is a házban.
Az egyhetesek.
Még mindig nem történnek nagy dolgok, a cicák főleg esznek, alszanak és a mamacica tartja őket tisztán. Az első hét után már nyílni kezdhetnek a szemecskék is, változó, hogy mikor, de 1-2 hetes koruk között ki szokott nyílni a szemük.
A kéthetesek.
Eddigre az összes cica szeme nyitva van, és már elkezdenek egymással játszani, vagy inkább sokszor csak a levegőbe kalimpálnak a kis lábaikkal, de ezek már játék kezdemények. És ami fantasztikus, tudnak dorombolni!!! Ez annyira-de annyira édes, kis helikopter hangjuk van, nagyon cukik. Már többet csúsznak-másznak hason, főleg, ha keresik a mama cicát, aki már kicsit hosszabb kimenőket is engedélyez magának. A fő tevékenység ettől függetlenül még mindig az evés és az alvás.

A háromhetesek

Simba, aki imád velem lenni 🙂

No, innét a fejlődésük olyan hatalmas irányt vesz, hogy ha mellettük ülünk, szinte óráról órára látni a fejlődésüket. Ahogy elkezdenek reszketeg lábakra felállni, ahogy egymással játszanak, ahogy már bejárják az egész boxot. Kicsivel 3 hetes koruk után szoktuk általában kiengedni őket a boxból egy ún. cica bölcsibe, ami egy kisebb elkerített rész. Nincs szükségük még nagy terekre, itt gyakorolják először csak a járást – különböző felületeken, szőnyegen, padlón. Hihetetlen gyorsan ügyesednek, és fedezik fel a táguló világot. A mama cica már hosszabb időre is otthagyja őket, de persze mindig hallótávolságban van, ki tehát pl. a kennelbe nem megy, pedig megtehetné. Szintén ilyenkor jönnek be általában a többiek megnézi az apróságokat. Ezek mindig olyan érdekes és kedves momentumok, nagyon élvezzük. Maseknek kedvenc elfoglaltsága például, hogy a közelben elhelyezkedik és csodálja a kis apró lényeket. Órákig el tud ezzel lenni. Közel menni nem akar, csak egy-két méterről figyeli őket. Jenny és Hayley szívesen tisztogatja-szeretgeti is az aprónépeket, Jaime bemegy közéjük, de nem nagyon érti még a működésüket, Rosi néha fúj is rájuk, szerintem neki túl nyüzsgősek.

A négyhetesek

Az első igazi ennivaló 🙂

Itt már igazán kaland az élet! Már ügyesen mennek, sőt, szaladnak, ugrani próbálnak, birkóznak és felfedezik a játékokat, kisegeret, labdát, bármit megrágnak és letámadnak. Minket is. Több játszós és alvós időszak váltja egymást a nap folyamán. Reggel korán kelnek, 5 körül, és ha hallják a hangom, vagy hogy a közelben vagyok, már követelik is az együttlétet. Nagyon szeretnek velünk lenni. Ha közéjük ülünk egyből ránk telepszenek, játszanak mindenünkkel, legyen az haj, ujj, masni a ruhán, vagy az övcsat. A nagy játékba bele is alszanak az ölünkben sokszor. A kis norvég erdei cicák már ekkor szeretnek felfelé mászni, de a bölcsiből még nem kerülnek ki ilyenkor. Némelyikük már cuki támadó-vadászó hangokat is hallat, rengeteget derülünk rajtuk. Aki ügyesebb, már elkezd enni is, de a fő-fő táplálék persze még sokáig az anyatej. Este az utolsó együtt játszós időszak éjfél felé van, utána határozottan próbáljuk velük megértetni, hogy eljött az alvás ideje, több-kevesebb sikerrel.
Nos, ahogy látjátok, az élet hétről-hétre mozgalmasabbá válik velük, nem unatkozunk. Szerencsére! 🙂

Mi a véleményed a leírtakról?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük