Helló 2020!

Kedves Olvasóim!

A múltkori blogbejegyzésben már írtam arról, milyen is volt a múlt évünk történésekben. Még magam is meglepődtem, mikor visszaolvastam – pedig nyilván rengeteg minden nem került bele -, hogy mennyi mindennek kellett megfelelnünk. Az igazi részletes vissza-, és aztán előretekintést a hétvége hozta meg. Akik követnek minket régebb óta, tudják, hogy minden év januárjában elvonulunk valahová Szabival, hogy értékeljük az elmúlt évet és megalkossuk az új év terveit, majd a tervekhez kapcsolódó feladatok sorát.
Idén a választásunk anyukámék szépséges Duna mellett, Véneken lévő nyaralójára esett.

A nyugalom és béke szigete

Naplemente…

Szabi nem tudott szabadságot kérni, tehát csak pénteken késő este tudtunk itthonról elindulni, és nem lett volna jó valami távoli szállodába menni, mivel így hatékonyabbak voltunk időkihasználás terén, magyarul akkor ékeztünk és távoztunk amikor akartunk-tudtunk, határtalan béke, nyugalom és csend van arra, és velünk jöhetett Milo is.

Miloval nem maradhatott el a napi séta, örömmel pancsolt a jeges Dunában.

Ilyenkor nem csak egyéves, de távolabbi célokat is kitűzünk, ezek most inkább személyes jellegűek, de távlatokban azt mondhatom, ha nem jön közbe valami óriási sorsfordító dolog, akkor a következő öt évünket ebben az országban, ezekkel a tevékenységekkel képzeljük el nagyjából, mint amiket most is végzünk. Hogy utána mi jön – az addig eldől.

A macska tenyésztés nem könnyű dolog, sem beletanulni, sem kilépni, de csinálni sem közben, úgy, hogy soha ne hagyjon el a hitünk, jó úton járunk. Amikor nyáron megvettük a három új nőstény cicánkat, akkor a folytatás mellé tettük le a voksunkat, így azt gondolom a következő 5 évben számíthattok ránk, és a szebbnél-szebb kis norvég erdei apróságokra.

Már várjuk, hogy újra ilyen képekkel rukkolhassunk elő.

Egy kis érdekesség számokban a múlt évről:

 • Minden nőstény cicánk egyszer szült. (Az egyesületi szabályozás úgy szól, hogy két évente születhet 3 alom egy nősténynek).
 • Tehát öt alom látott napvilágot, abban 24 kiscica.
 • 13 lány, és 11 fiú.
 • 13 kicsi apukája Jaime.
 • 7 kicsi apujáka a horvátországi Dar.
 • 4 kicsi apukája Masek.
 • Joanna volt egyedül, aki először szült, és neki lett a legtöbb kiscicája – 7.
 • Hayley-nek és Lorának pontosan annyi apró norvég erdeije látott napvilágot most, mint legutóbb. 5-3.
 • Jenny negyedszerre lett anyuka és ennek örömére 4 kicsivel ajándékozott meg minket.

  Az egyik kedvenc képem az elmúlt évből

Az idei alomterveinkről is írnék kicsit, hiszen talán mindenkit ez érdekel a legjobban.
Nyolc nőstény cicánk van, ebből 5 aki már szült, és 3, akik még felnövekvőben vannak. Kiana jövő hónapban lesz egy éves, ivarérett már, legalább egy hónapja megkezdte a tüzelést, de nem szeretnénk még pároztatni. Mivel sűrűn és hosszan tüzel, és közben kevésbé eszik, olyankor nyugtalanabb, így egy melatonin implantot kapott, ami vagy hat, vagy nem, majd kiderül – ez egy természetes szer, nem hormonális, de talán egy-két hónapra tehermentesíti őt a tüzelések alól.

Szépséges Kiana, nagyon várjuk az apróságait

Mivel a legtöbb nősténynek nagyon megterhelő a hosszú tüzelés, és mivel nem használunk fogamzásgátló tablettákat, vagy más hormonkészítményeket, mindig erős sakkozás veszi kezdetét, hogy minden úgy alakuljon, ahogyan a tenyészmacskának az a legjobb. Nehéz jó és egészséges megoldást találni, hiszen a természetben általában az történik, hogy ha egy macska tüzelni kezd, akkor vemhes is lesz. Tehát nem fordul az elő, hogy egy ivaros korú nőstény macska hónapokig csak tüzel és tüzel. Nagyon megterhelő ez a macskának, így mi általában igyekszünk mielőbb befedezni őket, ahogy beindulnak a tüzelések.

Joanna, akitől talán idén is várhatunk néhány vörös apróságot

De persze nem elég ezt figyelembe venni, rengeteg tényező van még. Vár-e bármilyen szűrésre, mikor kell oltani, mennyi idő telt el az előző alom óta, milyen az általános egészségi állapota és így tovább. Kiana tehát hiába ivarérett már, először szív és vese szűréseket végzünk nála, amivel meg szeretnénk várni az egy éves kort, illetve néhány kiállításra is el szeretnénk vinni, hogy a felnőtt osztályban címet szerezhessen az apró kis norvég erdeik érkezése előtt. Viva áprilisi, Nayeli májusi születésű, velük ugyanezek a teendők vannak, és persze náluk még nem is látjuk, hogy mikor  fogják megkezdeni a tüzelésüket. Ez akár már lehet 8 hónaposan, de ugye itt van nekünk Joanna, aki másfél éves korában lett csak ivarérett, így mivel biztosat nem tudunk, azt gondoljuk a 3 új lánykát kb. nyáron fogjuk fedeztetni majd – ha minden jól megy.

Viva – a csodálatos

A többieket pedig hamarosan, amint tüzelni fognak. Egyszer már nekiláttak, annyira meleg és napos idő volt decemberben, de most, hogy megjött a ködös, sötét és hideg idő úgy tűnik alábbhagytak a kedélyek. Meglátjuk.

Apukák szempontjából nagyon reméljük, hogy Teutates lesz az egyik fő hadra fogható kandúrunk, akinek ugye az ivarosodására pont egy éve várunk. Nekem már teljesen természetes, hogy nem csak kávéval indul a nap, de Teu golyóinak a vizsgálatával is – welcome in my world… 😀
(Anyway cukkerek vagytok mind, akik irigylitek a reggeli macskás kávézásaimat. Imádom én is. Az előtte lévő néhány órás munka, mint kezdő lökete a napnak nem szerepel a képeken, így sajnos azt senki nem tudja irigyelni. 😀 Egyszer veszem a fáradtságot, hogy levideózzam egy teljes napomat a tenyészetben, csak hogy árnyaltabb képet kapjatok róla, mivel telik a nap úgy 18 ébren-munkával töltött órája.)

Hamarosan újra ilyenek lesznek a reggelek

Szóval minden jel arra utal, hogy Teu végre ivarossá vált, emellett lehet, hogy Lorát, akit külső fedeztetésre vittünk volna különböző indokok miatt inkább Jaime-vel pároztatnánk. Ezek után Jaime fog fedezni egy külsős nőstényt, majd őt is pihenőre küldjük – mert megérdemli. Lesz még egy új apuka majd, de a kiléte egyelőre maradjon meglepetés.
Viva fedeztetéséről sem döntöttünk még, tekintve, hogy nincs hozzá amber kandúrunk. Vagy befedeztetjük Teuval, vagy keresünk neki egy külsős kandúrt, ami nem lesz könnyű egyáltalán. Ez idővel kiderül, még némi kutatómunkát igényel a dolog, de majd beszámolunk, ha sikerül elérhető és szép amber kandúrt találni hozzá.

Teu és Milo, egyikük remélhetőleg apuka lesz idén

Summa summarum, ha terv szerint alakulnak a dolgok, akkor öt alom érkezik valamikor tavasszal és 3 valamikor az év második felében. Ha ez így történik majd, és mindenki egészséges lesz, nem lesznek a szüléskor gondok, akkor mi tökéletesen boldogak és elégedettek leszünk.

Lássuk csak, mi van még. Ha persze a 8 alom – eddig öt volt a legtöbb – nem adna elég munkát… idén készülünk Nektek még ezekkel a vagy már ígért, vagy újonnan kitalált dolgokkal:

 • Nordic Verden póló, mert olyan szuper közösség vagytok-vagyunk, hogy megérdemeljük az összetartozás jeleként.
 • Nordic Verden táskák – létezik már egy vászontáskánk, amiben a gazdik kapják a költöző kicsik csomgaját, ezt továbbgondolva lesznek elérhető, és a környezettudatosság jegyében vászonból készült megvásárolható táskáink különböző dizájnokkal.
 • Idén is lesz naptár – havi bontású, mint most, és tervben van egy heti bontású is, hogy az adott év összes aprósága rákerülhessen majd. Idén majd már ősszel elkészítjük, hogy ne a karácsony előtti őrületben kelljen ezzel foglalkozni nekünk és Nektek is.
 • Lesz, naná, hogy lesz 2020-ban is gazditalálkozó kerti parti.
 • Lesz 3 hazai kiállítás, ahol találkozhatunk majd, az első április elején Győrben. És jónéhány külföldi, akit ezek érdekelnek, mikor merre megyünk, írjon.
 • És lesz még egy meglepetés, de erről később, mert bár már összeállt a fejünkben sokminden ezzel kapcsolatban, néhány árajánlat és időkalkuláció még várat magára, mert ha belefogunk, akkor az sokhónapos munka lesz. Ha minden eldőlt ezzel kapcsolatban, akkor  előrukkolunk a dologgal – stay tuned!

  Jaime – idén két almot apukája lesz, egy itthon, egy külföldön

Az évünket amúgy pozitív mérleggel zártuk, természetesen akkor, ha a saját munkámat-munkánkat nem akarjuk számszerűsíteni benne. Pedig elvileg kéne, hiszen kevesen dolgoznak úgy a munkahelyükön, hogy azért nem kapnak munkabért. Nos, az én napi 14-16-18 órás munkámat – hétvégén is! -, ha felszoroznánk egy nem túl jó, mondjuk 1500 forintos órabérrel, akkor olyan összegű fizetés jönne ki, amit ez a vállalkozás nem tud kitermelni magából a sok egyéb költség mellett. És akkor nem számolok azzal, amikor Szabi is a tenyészetért dolgozik, mert kennelt épít, honlapot frissít, plakátot készít, kiállításra jön, és így tovább. Szóval ha bárki tenyésztésre adná a fejét, nyugodtan kérjen tőlem konzultációs időpontot, szívesen mesélek róla pro és kontra, hogy mire készülhet, munkamennyiségben és anyagilag.

Nos, hirtelen ennyi az évről, ami előttünk áll, illetve mit áll, folyik, sebesen, és biztosak vagyunk benne, hogy néhány nem várt kanyart is vesz majd. Néha lehet, hogy lehúz minket az örvény, de biztos vagyok benne, hogy hamar kerül fejünk a víz fölé, és élvezzük majd a napsugaras időszakokat.
Köszönjük, hogy velünk vagytok az úton, a legjobbakat nekünk és Nektek is 2020-ban!

Ölelésem,

Virág

 

Mi a véleményed a leírtakról?

 1. Hát csak sok sikert kivánok és teljesüljön minden úgy ahogy szeretnétekCsodálatosak vagytok a cicátokkal és a kutyussal együtt

 2. Nagyon drukkolok Nektek és a Cicáknak! Várom a kölyök és felnőtt cicás fotókat, videókat idén is.

  • Nagyon kedves vagy, nagyon szépen köszönjük! Igyekszünk minél több fotóval-videóval megmutatni a kicsiket-nagyokat. 🙂
   Legyen csodás éved!
   Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük