Kiállításra készülünk 1.

No de mi is az a macskakiállítás?

Kinek szól? Tenyésztőnek? Állatbarátnak? Vásárlónak? Mi történik ott? Miért jó az nekünk? Érdemes ellátogatni? Milyen cicák lesznek? Mit fogtok ott csinálni?

Hayleyvel a győri kiállításon 2015 tavaszán

Hayleyvel a győri kiállításon 2015 tavaszán

Ilyen, és még sok-sok hasonló kérdést szoktunk kapni, amikor valaki megtudja, hogy a cicáinkat kiállításra szoktuk vinni.
Ismerkedjünk ma meg az alap tényekkel, később pedig majd árnyalom még a történetet.

Tehát – a macska kiállításon macskákat állítanak ki. Bármilyen meglepő! 🙂 Nem kutyát, nem madarat – macskát.

Ki állítja ki a macskákat?

Általában a tenyésztő, vagy a cica tulajdonosa, esetleg a tenyésztő/tulajdonos által megbízott show team – hívjuk őket mostantól csak kiállítónak.
A kiállításoknak több célja is van, lássunk ebből párat:

  • A kiállító tudni szeretné, hogy a cicája mennyire felel meg a fajta standardjainak
  • A kiállító szeretné, hogy a cicája megszerezze a tenyésztéshez szükséges címeket
  • A kiállító szeretné, hogy a nagyközönség megismerje a cicáit, vagy egyáltalán azt a fajtát, amelyet ő rajongásig szeret

No és a látogató? Miért jön ő? Avagy miért érdemes egy kiállításra ellátogatni nézőként?

Első és legfontosabb dolog, hogy tisztázzuk magunkban, hogy szeretjük-e a cicákat. Ha nem, elég rosszul fogjuk érezni magunkat! 🙂 Ha igen, akkor mindenképpen próbáljuk ki, családi programnak sem utolsó (ha a többiek is szeretik a cicákat? :D)
Egy kiállításon rengeteg fajta cicát láthatunk egy helyen. Sokszor tartanak fajtabemutatókat, vagy összehasonlító bemutatókat, így sokat tudhatunk meg az egyes fajták tulajdonságairól, kinézetükről, tartásukról. Ha megtetszik egy-egy fajta, első kézből – a kiállítótól – kaphatunk válaszokat a kérdéseinkre. Végigizgulhatjuk a leginkább tetsző cicák bírálatait, drukkolhatunk, örülhetünk győzelmüknek. Ha vannak otthon cicáink, elég jó áron juthatunk hozzá táphoz-konzervhez, vagy valamilyen – nyilván nélkülözhetetlen – cicajátékhoz, tartozékhoz, cicás csecsebecséhez (értsd: a cicás bögrétől a szárított halon át a cicás tangáig minden megtalálható. Ennek megfelelően vigyünk magunkkal pénzt – tisztázva magunkban, hogy mi mindent engedünk meg a gyereknek – elkerülve, hogy három macskával, 20 kiló táppal és jópár hasznosnak vélt tárggyal felmálházva térjünk haza. Persze kinek-kinek célja szerint? de én szóltam..:D)

Lorával a győri kiállításon 2015 tavaszán

Lorával a győri kiállításon 2015 tavaszán

Sokszor kérdezik, hogy lehet-e ott cicát venni?

Van olyan egyesület, aki megengedi, hogy a kiállításon a kiállító cicát áruljon, ahová mi tartozunk nem. Részemről nem tartom jó ötletnek, hogy azonnal egy kiscicával térjünk haza, hacsak már nem hosszasan fontolgattuk a dolgot. Jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a tenyésztőkkel és a cicákkal egyaránt, hogy aztán később felelősségteljes döntést hozhassunk, ha cicára vágyunk – de ha csak kikapcsolódásként megyünk, akkor is el fogja érni a célját.
Amennyiben velünk szeretnél kiállításon találkozni és norvég erdei cicákat nézni, simogatni, beszélgetni, akkor idén itt találhatsz meg minket:

2015. november 28-29. Pozsony
2015. december 12-13. Budapest, Campona

Szeretettel várunk! És vigyázat! A kiállítás látogatás függőséghez vezethet! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük