A norvég erdei macskák – a nyugalom mintaképei?

Hayley kiállításon

Hayley kiállításon

Nos, ha röviden akarok válaszolni, akkor: igen.

Persze a kép ennél sokkal árnyaltabb. Amit leszögezhetünk: soha még ilyen kiegyensúlyozott, minden helyzetben nyugodtan viselkedő és a változásokat ennyire jól fogadó cicákat nem láttam. Nagyon nehéz őket kibillenteni fenséges, arisztokratikus és higgadt létükből. Nézzünk egy közeli példát. Hayley-vel tegnap vérvételen voltunk – hálistennek teljesen jól van, csak a szokásos éves szűrést végezzük. Amíg csak házicicáim voltak, el nem tudtam képzelni, hogy hogyan lehet egy macskától vért venni. Mert a kutya, ugye ő azt csinálja amit mondunk neki – no de egy macska??! És láss csodát.. Hayley-t elég csak finoman megfogni… meg sem nyekken, nem kapálódzik, nem fúj, nem harap, nem nyávog. A vérvétel alatt végig az arcomat szagolgatta és nézelődött. El vagyok tőle minden egyes alkalommal bűvölve!

Lora élvezi a szállodás kiruccanásokat

Lora élvezi a szállodás kiruccanásokat

Hasonló a helyzet akkor is, ha egy hosszú autóút után (ami közben szépen és csendben fekszenek a hordozóban) kiengedjük őket egy vadidegen helyen – pl. szállodában. Azonnal körülnéznek, mindenhová felmásznak, mindent megvizsgálnak, majd elfoglalják a legjobb helyeket, vagy játszanak, esznek… Nekem ez is nagyon új élmény volt. Vagy ha vendégek jönnek – mindig kíváncsian szemlélik kik azok, odajönnek, bebújnak a táskájukba… Nem félnek a porszívó hangjától, sem a dörgéstől és általában más állatoktól, macskától, kutyától sem.

 

Masek kedvenc játszópozíciójában

Masek kedvenc játszópozíciójában

Azért ne higgyük, hogy unalmasak!! Nagyon aktívak tudnak lenni, imádnak játszani, és olyan iramban rohangálnak, hogy néha borul minden a környezetükben, ahogy kergetőznek. Kint fára másznak, vadásznak, bogarásznak.

Az, hogy ők ilyenek, a fajta jellegének köszönhető (persze egyéni eltérésekkel), illetve annak is, hogy nincsenek túltenyésztve, és a tenyésztő legalább 12 hetes koráig tartja otthon a cicákat, hogy megfelelőképpen szocializálódjanak. Ettől függetlenül mindig jól járjuk körül, ismerjük meg a tenyészetet, hogy biztosan azt kapjuk, amit szeretnénk: egy csodaszép, vad tekintetű, fenséges és titokzatos, kedves norvég erdei cicust, egy új családtagot!

Mi a véleményed a leírtakról?

  1. Sziasztok!
    Olyan örömmel olvasom minden bejegyzésedet, és egyre erősödik bennünk a vágy, hogy legyen egy ilyen “kis cicuscsaládtagunk”. A beszélgetésünk óta felkerestem több oldalt, olvastam sokat róluk, tájékozódok. 🙂
    Betti…

    • Kedves Betti!
      Nagyon örülünk!!! 🙂 Nagyon hálásak vagyunk, hogy a családunk részei… már elképzelni sem tudjuk, hogyan is élhettünk eddig nélkülük? 🙂 Vidám-szép napokat a messzi északon, Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük