Lora szülése

Avagy kiscica születik…

Bocsánat, hogy ilyen sokáig nem jelentkeztem, az ember mindig azt hiszi, hogy mindenre lesz ideje – aztán nem. 🙂
Ígértem Nektek, hogy beszámolok Lora szülésének részleteiről, hát lássuk.

Mint tudjuk, a cicák vemhességének ideje 60 és 70 nap közé tehető, a leginkább valószínű, hogy a 63-67. napon fog szülni a cicánk. Ez alól a norvég erdei macskák sem kivételek. Lora horvátországi randevújából elég pontosan lehetett következtetni, hogy mely is ez az időszak. Minden nap ügyeletes volt valaki otthon, én szerdai naptól voltam szabadságon. Természetesen az elletőláda – férjem keze munkája, csodaszép példány – már rég készen várta Lorát és a kicsiket. Lora az utolsó napokban már nem volt túl virgonc, ami annyit takar, hogy egyik oldaláról kb. a másikra feküdt a jó hűvös padlón, és evett-evett megállás nélkül. Jó két kilót szedett magára a vemhesség alatt, így kezdtünk gyanakodni, hogy az UH által biztosra ígért 3 cicánál többet rejt a pocak. Így is lett.

Lora szülése

Lora szülése

Lora 14-én hajnalban nagyon nyugtalan volt, többször odajött hozzám éjjel, látszólag minden ok nélkül, felkeltett, simogatásra vágyott, a szokottnál aktívabb volt – de az összes többi cica is, mindenki érezte, hogy van valami a levegőben. Reggel láttam, hogy Lora valamelyest váladékozik, de innét még akár napok is lehetnek vissza – Lásd Hayley szülése később – így elindultam dolgozni, életem párjának lelkére kötve, hogy ne aludjon már tovább reggel, figyeljen Lorára, mert sosem lehet azt tudni… Lora egy darabig ingázott a nagy szövet hordozó és az elletőláda között, majd szépen lefeküdt az ellető ládába, és úgy tett, mint aki a szokásos délelőtti sziesztáját tölti. Párom ennek örömére úgy döntött, hogy megreggelizik, ki tudja mennyi energiára lesz itt még szükség a nap folyamán, hiszen a cicák szeretnek éjjel vagy hajnalban szülni, így sok alvásra nem számíthattunk az elkövetkezendő napokban. Szabolcs úgy negyed óra múlva benézett Lorához – eddig is csak egy nyitott ajtó választotta el őket -, és realizálta, hogy ez a macska bizony szül. Minden fakszni és hang nélkül, szépen a helyén – ahogy azt kell. Gyors telefon nekem, rohantam haza, a 3. cica érkezésekor estem be az ajtón. Minden csodaszépen ment, iszonyú gyors volt az egész, hiszen másfél óra alatt meglett a hat kis norvég erdei cica. Lora el is fáradt rendesen, de ez érthető. Mi a lehető legtermészetesebb szülést támogatjuk, hisszük azt, hogy az állatoknak erre van szüksége, hiszen ez egy természetes fajta, ha nem muszáj, nem avatkozunk bele a folyamatba. A születendő kicsiknek ilyenkor elsősorban az anyjukra van szükségük. Persze pár órásan mi is lefotózzuk és megmérjük őket, megnézzük a nemüket – fontosak ezek az adatok.

Örültünk, hogy minden ilyen csodásan ment, és hogy nappal történt – egész nap ültünk mellettük és gyönyörködtünk, illetve kínálgattuk Lorát enni-innivalóval, mivel ilyenkor még nem nagyon kelnek fel ezért maguktól. Délután a doktornénink is meglátogatta Lorát és a kicsiket, szerencsére mindent rendben talált. A picik szépen hízni kezdtek és élték a kiscicák gondatlan eszik-alszik életét. 🙂

Mostmár égetnivaló kis rosszcsontok, akik minden nap meglepnek minket valamivel.. De erről majd legközelebb! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük